Redactie ABM Financial News - Vrijdag 5 augustus 2016, 17:31 uur

PostNL heeft in het tweede kwartaal van 2016 de winstgevendheid zien teruglopen, ondanks een iets hogere omzet. Dit is de verwachting van 13 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.


De omzet van de post- en pakketbezorger bedroeg volgens de analisten over het tweede kwartaal van dit jaar 830 miljoen euro. In dezelfde periode in 2015 lag de omzet nog op 824 miljoen euro.

Het onderliggende contante bedrijfsresultaat zou afgelopen kwartaal volgens de analisten zijn uitgekomen op 51 miljoen euro waar dit resultaat vorig jaar nog op 65 miljoen euro uitkwam.

PostNL, dat worstelt met afnemende postvolumes, zag de volumes in het tweede kwartaal volgens de marktvorsers met 8,0 procent dalen. Kostenbesparingen van naar verwachting 15 miljoen euro in het tweede kwartaal moeten die daling compenseren.

Volgens analisten van Goldman Sachs bevindt het reorganisatieprogramma van PostNL zich in het laatste stadium. Daarnaast wezen de marktvorsers er op dat de kasstroom van het postbedrijf inmiddels voor het eerst sinds 2014 weer positief is. Door de verkoop van het belang in TNT Express is de balans duidelijk versterkt en is er ook weer zicht op een dividenduitkering in de toekomst.

Volgens analist Marc Zwartsenburg van ING kan er juist een vertraging in de dividenduitkering ontstaan, doordat de lage rente drukt op het pensioenfonds van PostNL. Bij de laatste kwartaalcijfers zei CEO Herna Verhagen er naar te streven weer zo snel mogelijk dividend uit te keren.

Ook is er nog onduidelijkheid over de vraag of PostNL zijn marktmacht misbruikt. De Nederlandse toezichthouder hield hierover gesprekken met spelers in de Nederlandse postmarkt. Een eerste uitkomst in het onderzoek lijkt daarbij iets minder gunstig dan aanvankelijk gedacht en gehoopt, aldus de marktvorser van ING, die stelde dat de impact van nieuwe regels mogelijk iets duurder zullen uitvallen dan voorzien.

PostNL heeft voor 2016 een verwachting uitstaan van een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 220 miljoen tot 260 miljoen euro. Analisten rekenen voor dit jaar op een resultaat van 249 miljoen euro en lijken daarmee geen twijfels te hebben over de haalbaarheid van de doelstelling. Het postbedrijf verwacht dat de briefpostvolumes dit jaar met 8 tot 10 procent teruglopen.

Een van de punten waar analist Ruben Devos van KBC Securities maandag aandacht voor zal hebben, is de overnamegesprekken die PostNL voerde met het Belgische Bpost.

Leren beleggen

Live koersen