Redactie ABM Financial News - Maandag 8 augustus 2016, 13:19 uur

Altice heeft in het tweede kwartaal een licht lagere omzet en aangepast bedrijfsresultaat behaald ten opzichte van een jaar terug. Dit blijkt uit een door de Franse kabelaar gepubliceerde analistenconsensus.

De gemiddelde verwachting van 13 analisten voor het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) komt uit op 2.143 miljoen euro, een daling van ruim 2 procent. Wat betreft de omzet wordt uitgegaan van een daling van 5.859 miljoen naar 5.764 miljoen euro.

Het gaat om pro forma cijfers inclusief de resultaten van de overgenomen Amerikaanse bedrijven Suddenlink en Optimum, en zonder Cabovisao en ONI en de mobiele activiteiten op La Reunion en Mayotte, die zijn verkocht.

Nadat Altice in de afgelopen jaren veel overnames in Europa heeft gepleegd, is het vizier inmiddels op Amerika gericht. Ook hier worden de acquisities vooral met schulden gefinancierd. Eind juni werd de overname van het Amerikaanse Cablevision afgerond. Altice is nu de nummer vier op de Amerikaanse markt voor kabelexploitanten en bedient circa 4,6 miljoen klanten in deze regio.

Ondanks een zwakke start dit jaar verwacht analist Emmanuel Carlier van ING dat het concern van miljardair Patrick Drahi zijn verwachtingen voor heel 2016 zal bevestigen. De marktvorser rekent op een herstel van de activiteiten in de Franse thuismarkt in de tweede jaarhelft, vooral dankzij kostenbesparingen en prijsinitiatieven. Carlier heeft een koopaanbeveling op het aandeel en ziet "mogelijkheden voor superieure winstgroei" voor de kabelaar.

Altice zei eerder dit jaar voor 2016 een aantrekkende omzettrend te voorzien en een stijging van het aangepaste bedrijfsresultaat van circa 5 procent op jaarbasis. Door een versnelling van de investeringen zal de operationele vrije kasstroom vermoedelijk vlak tot licht lager uitvallen dan in 2015.

Analisten van Deutsche Bank en Morgan Stanley denken dat het tweede kwartaal zwaar is geweest voor Altice maar ook zij voorzien een zonniger tweede helft van het jaar met een herstel van zowel winst als het bedrijfsresultaat.

De Franse dochter SFR-Numericable heeft halverwege mei prijzen verhoogd voor zowel vaste als mobiele telefonie. Morgan Stanley denkt dat de effecten hiervan volledig zichtbaar zullen worden in het derde kwartaal. De analisten van de Amerikaanse zakenbank wijzen echter wel op de "intense concurrentie" op de Franse telecommarkt, met name in mobiele telefonie.

Het advies van Deutsche Bank is Houden en van Morgan Stanley Gelijkgewogen.

Altice maakt de resultaten dinsdag om half acht voorbeurs bekend.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Altice 0,1 procent lager op 49,13 euro.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney