Redactie ABM Financial News - Dinsdag 16 augustus 2016, 16:12 uur

TKH Group heeft over het tweede kwartaal lagere resultaten gerapporteerd dan een jaar eerder, maar meldde tevens een belangrijke overeenkomst met een grote bandenfabrikant te hebben gesloten. Dit maakte het technologiebedrijf uit Haaksbergen dinsdag bekend.

Het bedrijfsresultaat (EBITA) daalde op jaarbasis van 37,8 miljoen naar 33,6 miljoen euro. De aangepaste nettowinst daalde van 24,4 miljoen naar 21,5 miljoen euro.

De omzet nam daarbij af van 356,7 miljoen naar 333,3 miljoen euro. Autonoom was sprake van een omzetdaling met 3,2 procent.

Analisten hadden vooraf al rekening gehouden met een daling van zowel de winst als de omzet. Volgens de marktvorsers is de ontwikkeling van de orders voor TKH's bandenbouwmachines echter belangrijker. De marges voor deze orders liggen hoger dan het groepsgemiddelde voor TKH.

Uitstel orders
TKH zei dat het uitstel van orders heeft geleid tot een orderinstroom voor bandenbouwmachines in het tweede kwartaal van 50 miljoen euro. De onderneming verwacht een herstel van deze orderinstroom in de komende kwartalen.

Het onderdeel Industrial Solutions, waar de bandenbouwsystemen worden gemaakt, heeft flinke last gehad van een lagere investeringsbereidheid in China. Om deze reden liepen de omzet en orders terug. Autonoom was er in deze divisie sprake van een autonome omzetdaling van maar liefst 12 procent in het tweede kwartaal.

"De situatie in China verbeterde niet in het tweede kwartaal doordat een aantal verwachte opdrachten, ook binnen de grote vijf bandenbouwers, werd uitgesteld. De vooruitzichten voor de orderintake voor het tweede halfjaar zijn beter door een aantal nieuw aangekondigde grote projecten waarvoor TKH goed gepositioneerd staat", lichtte CEO Alexander van der Lof toe.

Nieuwe opdracht
TKH maakte ook bekend dat in het tweede kwartaal een raamovereenkomst met een grote bandenfabrikant is afgesloten. Volgens analist Tijs Hollestelle van ING is dit een belangrijke opsteker voor het bedrijf.

"Dit is waar de meeste beleggers al vele jaren op wachten en is de reden waarom het management al aan het investeren was in extra capaciteit voor de banden activiteiten", zei de analist, die het aandeel koopwaardig vindt.

Outlook
Zoals gebruikelijk bij de halfjaarresultaten specificeerde TKH ook ditmaal de verwachtingen voor het hele jaar. Het technologieconcern gaat uit van een aangepaste nettowinst van 88 miljoen tot 93 miljoen euro. In 2015 kwam deze winst, die is geschoond voor amortisatie en eenmalige posten, uit op 99,9 miljoen euro.

Analist Martijn den Drijver van NIBC Markets vond de winstverwachting tegenvallen. De marktvorser ging zelf uit van 94 miljoen euro en wees op de consensus die rekent 97 miljoen euro. Den Drijver heeft net als ING een koopaanbeveling op het aandeel TKH.

Het aandeel TKH Group opende dinsdag lager, maar herstelde gedurende de ochtendhandel. Op een rood Damrak noteerde het aandeel TKH 1,4 procent hoger op 22,55 euro.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney