Redactie ABM Financial News - Dinsdag 2 augustus 2016, 18:31 uur

De Japanse economie groeit dit en volgend jaar minimaal. Dit zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in een stafrapport over Japan.


"De economische groei is vertraagd vanwege de zwakke private consumptie en achterblijvende investeringen, en de inflatie heeft zijn opwaartse momentum verloren", aldus het IMF dat verder wees op een "bescheiden" verkrapping van de financiële omstandigheden vanwege dalende aandelenkoersen en de waardestijging van de yen.

Voor 2016 wordt een groei van de Japanse economie verwacht van 0,3 procent. In 2017 vertraagt die groei verder tot 0,1 procent, zo voorziet de organisatie uit Washington. De inflatie zal op de middellange termijn waarschijnlijk niet boven de 1 procent uitkomen.

In het eerste kwartaal groeide de Japanse economie met 0,5 procent op jaarbasis.

Hoewel Tokio aanvullende monetaire verruiming en andere stimuleringsmaatregelen heeft aangekondigd, en een geplande BTW verhoging met tweeënhalf jaar heeft uitgesteld, is de outlook voor de ontwikkeling van de groei en inflatie ingetogen, aldus het IMF.

"De private consumptie zal waarschijnlijk bescheiden blijven groeien en het zwakke wereldwijde economische herstel, de hogere onzekerheid na de Brexit en de recente waardestijging van de yen, zullen waarschijnlijk druk zetten op de export en de investeringen", voorziet de organisatie, die de dinsdag aangekondigde stimuleringsmaatregelen ter waarde van 28 biljoen yen nog niet in heeft meegenomen in zijn verwachtingen.

Leren beleggen

Live koersen