Redactie ABM Financial News - Vrijdag 12 augustus 2016, 13:11 uur

De groei van de Nederlandse economie was in het tweede kwartaal sterker dan verwacht en twee keer zo hoog als in de eurozone. Dit stelde analist Nico Klene van ABN AMRO vrijdag.

Het Nederlandse bruto binnenlandse product steeg afgelopen kwartaal volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek met 0,6 procent op kwartaalbasis. Ook werd het groeicijfer over de eerste drie maanden opwaarts bijgesteld van 0,5 naar 0,6 procent.

Klene merkte op dat vooral de investeringen sterk bijdroegen aan de economie, met een groei van 2,5 procent op kwartaalbasis. Dit was volgens de econoom vooral het gevolg van het aanhoudende herstel op de woningmarkt.

De particuliere consumptie namen toe, maar duidelijk minder dan in de eerste drie maanden, volgens de bank.

Klene vond de uitvoer, die een stabiele ontwikkeling liet zien, tegenvallen. De analist zag eenzelfde beeld bij de invoer.

ABN AMRO rekent erop dat de economische groei door zal zetten, vooral vanwege de verbetering van de koopkracht dit jaar. Wel wees Klene erop dat de groei van de wereldhandel tegenvalt en de analist denkt dat dit de komende kwartalen ook zo zal blijven, wat een negatieve impact heeft op de Nederlandse export.

Ook het besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen vormt volgens de bank een risico voor de Nederlandse economie.

Leren beleggen

Live koersen