Redactie ABM Financial News - Donderdag 4 augustus 2016, 13:12 uur

Fugro heeft in de eerste zes maanden van 2016, conform verwachting, een fors lagere omzet en bedrijfsresultaat geboekt. Dit meldde de bodemonderzoeker donderdag voorbeurs.


"In de eerste helft van dit jaar zijn de budgetten van onze olie- en gasklanten weer aanzienlijk gedaald, waarbij nieuwe projecten worden uitgesteld of geannuleerd en er sprake is van prijsdruk als gevolg van overcapaciteit", aldus CEO Paul van Riel in een toelichting op de cijfers.

"We gaan door met het aanpassen van onze kostenbasis en capaciteit aan de realiteit van de markt. Dit stelt ons in staat de lagere volumes grotendeels op te vangen; de sterke prijsdalingen, echter resulteren in stevige margedruk", voegde de topman toe, die positief blijft over de mogelijkheden in de bouw, infrastructuur en energiemarkt in de landen die niet zwaar zijn getroffen door de lage olie- en gasprijs en andere grondstofprijzen.

Het aanpassen van de kostenbasis resulteerde in de eerste zes maanden van 2016 in een reductie van het aantal werknemers met 600 personen. "In het resterende deel van het jaar zal dit oplopen tot een totaal van 1.000 ontslagen, misschien nog wel iets meer", aldus Van Riel, die overigens niet kan zeggen of er volgend jaar opnieuw banen geschrapt zullen worden, indien de moeilijke marktomstandigheden aanhouden.

Van Riel meldt dat de timing van het herstel van de olie-dienstenmarkt onzeker blijft. Het concern geeft aan te verwachten dat het evenwicht tussen vraag en aanbod in de loop van volgend jaar zal herstellen. "Ook energiebedrijven hebben hun kostenbasis aanzienlijk aangepast, waardoor het niveau waarop nieuwe investeringen gerechtvaardigd kunnen worden lager is", aldus Van Riel. "Dit zal resulteren in stabilisatie", aldus de topman, die er tevens op wees dat het concern in deze periode van moeilijke marktomstandigheden marktaandeel wint.

In een apart persbericht meldde Fugro donderdag dat het bedrijf zijn subsea activiteiten in de regio Azië/Pacific heeft verkocht aan Shelf Subsea, die wordt voldaan in een combinatie van contanten en aandelen. Fugro ontvangt omgerekend circa 14 miljoen euro in contanten en een belang van ongeveer 25 procent in Shelf Subsea.

Fugro boekte in de eerste helft van 2016 een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, van 98,9 miljoen euro, in vergelijking tot 197,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De EBIT daalde van 70,4 naar 1,4 miljoen euro. Analisten voorzagen een daling tot 9 miljoen euro.

Onder de streep boekte de oliedienstverlener een verlies van 202,1 miljoen euro, tegen een nettoverlies van 9,9 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet daalde in de eerste zes maanden van 2016 van 1,2 miljard euro, naar 904,9 miljoen euro. Analisten mikten vooraf op een omzet van 944 miljoen euro.

De divisie Geotechnical boekte in de eerste zes maanden van 2016 een omzetdaling van 17,7 procent tot 314,6 miljoen euro, de divisie Survey boekte een 20,6 procent lagere omzet van 333,2 miljoen euro en de Subsea divisie zag de omzet bijna halveren tot 153,7 miljoen euro. De Geoscience divise boekte een 41,8 procent lagere omzet van 103,4 miljoen.

Het orderboek voor de komende twaalf maanden noteerde ultimo juni 2016 op krap 1,1 miljard euro.

Analist Quirijn Mulder van ING sprak van zwakke resultaten. Mulder verwacht dat ook de eerste helft van 2017 uitdagend zal zijn voor Fugro. Volgens analist Martijn den Drijver van NIBC doet Fugro alles wat het kan om het tij te keren. KBC Securities noemde de cijfers weinig verrassend en adviseerde beleggers aan de zijlijn te blijven.

Outlook

De aandachtsgebieden van Fugro zijn ongewijzigd: kasstroomgeneratie, schuldafbouw van de balans en versterking van onze positie als marktleider. "Voor 2016 verwachten we een positieve kasstroom uit bedrijfsactiviteiten na investeringen", aldus Fugro. "Echter, de overcapaciteit in de markt en de daaruit voortvloeiende sterke prijsdruk leidt tot een dubbelcijferige omzetdaling op jaarbasis, die niet volledig kan worden gecompenseerd door de doorgevoerde kostenreducties", voegde de bodemonderzoeker toe.

"Dit zal dit jaar naar verwachting resulteren in een negatieve laag enkelcijferige EBIT-marge, exclusief bijzondere posten voor het volledige boekjaar", sloot het concern af.

Het aandeel noteerde 14,8 procent lager op 12,83 euro op een groen Damrak.

Leren beleggen

Live koersen