Redactie ABM Financial News - Woensdag 31 augustus 2016, 16:19 uur

Commissaris Margrethe Vestager van Mededingingszaken van de Europese Unie is niet bang voor aangekondigde plannen voor een hoger beroep van Apple en Ierland tegen de dinsdag door de Europese Commissie afgevaardigde maatregel, waarin Apple 13 miljard euro aan belastingvoordeel moet terugbetalen aan Ierland. Dit zei Vestager woensdag in een interview met MarketWatch.

"We hebben de zaak natuurlijk zo gestructureerd dat die stand zal houden als die in hoger beroep bij het Europese Hof wordt aangekaart. We hebben drie jaar aan het onderzoek gewerkt om er zeker van te zijn dat we een solide zaak zouden hebben en ik geloof er heilig in dat we die nu hebben", zei Vestager.

De Europese Commissie verordonneerde Ierland om 13 miljard euro aan ongeoorloofde belastingvoordelen bij Apple terug te vorderen. Dit besluit zorgde voor kritiek uit vele hoeken, omdat deze verordening Europa minder aantrekkelijk zou maken voor buitenlandse investeringen. Ook werd beweerd dat Apple niets verkeerds heeft gedaan.

Zo schreef CEO Tim Cook van Apple in een brief aan klanten dat deze beslissing "ernstige, vergaande implicaties" heeft en een "vernietigende klap uitdeelt aan de soevereiniteit van EU-landen over hun eigen belastingaangelegenheden".

Tegelijk zei de Ierse minister van Financiën Michael Noonan dat hij het "grondig" oneens is met de Europese Commissie, eraan toevoegend dat het "belangrijk is een sterke boodschap af te geven dat Ierland een aantrekkelijke en stabiele locatie blijft voor substantiële investeringen voor de lange termijn".

Zelfs het Amerikaanse ministerie van Financiën en het Witte Huis raakten betrokken. Een woordvoerder zei dat het ministerie "teleurgesteld" was over de beslissing van de Europese Commissie en dat deze "de belangrijke focus op economische samenwerking tussen de VS en de EU" zou kunnen bedreigen.

Maar Vestager liet zich hierdoor niet uit het veld slaan.

"Als dat is hoe het Amerikaanse ministerie van Financiën erover denkt, dan is dat hun gevoel en dat kunnen we niet wegnemen. Het enige dat ik kan zeggen, is dat we deze zaak niet zijn aangegaan om hen van streek te maken. We hebben het gedaan om zeker te stellen dat we in Europa eerlijke concurrentie hebben", aldus de EU-commissaris.

"Ierland heeft in vergelijking met andere Europese landen al een erg aantrekkelijk belastingregime voor bedrijven, dus is het voor mij moeilijk om te begrijpen dat het gerechtvaardigd is om aan individuele bedrijven toe te staan om staatssteun te ontvangen in de vorm van lagere belastingen", zei Verstager.

De belastingdeal van Apple met Ierland betekende ook dat het bedrijf belasting kon ontwijken op bijna alle winsten op de verkoop van zijn producten in de open EU-markt, omdat deze verkopen werden geadministreerd in Ierland en niet in het land waar de verkooptransactie plaatsvond. Die structuur valt niet direct als staatssteun aan te merken, maar Vestager hoopt nu dat deze zaak EU-landen ertoe zal aanzetten om hun eigen belastingregels te herzien en onderzoeken hoe zij met Apple zijn omgegaan.

Als een land vindt dat Apple belasting had moeten betalen op de plek waar de producten verkocht zijn, dan kunnen ze met de maatregel van dinsdag hun deel opeisen en dat wordt dan afgetrokken van de 13 miljard euro, die Ierland moet terugvorderen.

Verstager is overigens met het besluit over Apple nog niet klaar met haar onderzoek naar verzachtende belastingdeals in de EU. Op de persconferentie van dinsdag herinnerde zij eraan dat er nog onderzoek gaande is naar belastingovereenkomsten van Amazon en McDonald's met de regering van Luxemburg.

"We onderzoeken daar andere zaken dan bij Apple, maar het gaat in alle gevallen over belasting", aldus de commissaris. Noch Amazon, noch McDonald's hebben tot nu toe op de lopend onderzoeken gereageerd, zei ze.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney