Redactie ABM Financial News - Donderdag 18 augustus 2016, 18:31 uur

CreditSights blijft voorzichtig over Delta Lloyd na de halfjaarcijfers, omdat de analisten twijfelen aan de duurzaamheid van de buffergroei en een verdere verbetering van de schuldpositie. Dit maakte de onafhankelijke kredietbeoordelaar donderdag bekend.

De groepsentiteit van Delta Lloyd bleek woensdag bij de halfjaarcijfers verrassend veel contanten in kas te hebben.

Er was veel bufferkapitaal vanuit de schadeverzekeringen doorgesluisd naar de holding, ten koste van de kapitaalbuffers voor de afzonderlijke verzekeringsbedrijven, concludeerden de analisten Raymond Tam en Philip Picagne van CreditSights.

Volgens hen is dit alleen maar een kortetermijnoplossing, omdat Delta Lloyd te weinig winst maakt om zulke hoeveelheden cash te blijven doorsluizen naar de holding. De analisten verwachten dat de magere winstgevendheid in de tweede helft van het jaar verder zal verslechteren door het lage renteklimaat, vooral bij het levensverzekeringenbedrijf.

Daarom handhaafde CreditSights het advies 'market perform' na de halfjaarcijfers, ondanks de geboekte progressie met buffer en schulden.

De kwaliteit van het kapitaal van Delta Lloyd is sterk verbeterd door de claimemissie van 650 miljoen euro eerder dit jaar, erkenden de analisten. Er is nu een overschot aan contanten in de holding van een slordige 600 miljoen.

Van het gerapporteerde eigen vermogen is inmiddels 60 procent onbelemmerd. Dat was slechts zo'n 50 procent aan het begin van het jaar. Toch blijft het een zwak percentage, vergeleken met Europese sectorgenoten die gemiddeld rond 70 procent zitten, zeiden de analisten.

Gezien de beperkte winstpotentie zal het erg moeilijk worden om dat niveau te bereiken door winst in te houden, verwachten zij. Dat was precies de reden waarom CreditSights de claimemissie van 650 miljoen euro afgelopen voorjaar te klein noemde.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney