Redactie ABM Financial News - Donderdag 11 augustus 2016, 16:11 uur

De Europese Commissie is begonnen met een diepgaand onderzoek naar de geplande fusie tussen de Amerikaanse chemiebedrijven Dow Chemical en DuPont. Dit maakte de Commissie donderdag bekend.

Het onderzoek richt zich op de vraag of de fusie tot minder concurrentie zal leiden in segmenten zoals gewasbescherming, zaden en bepaalde petrochemische producten.

"Het levensonderhoud van boeren die afhankelijk zijn van zaden en gewasbescherming hangt af van concurrerende prijzen. We moeten ervoor zorgen dat de voorgenomen fusie niet leidt tot hogere prijzen of minder innovatie voor deze producten", zei eurocommissaris voor mededingingszaken Margrethe Vestager.

Dow Chemical en DuPont lieten donderdag in een reactie weten rekening te hebben gehouden met een grondiger onderzoek en stelden nauw samen te zullen werken met de relevante toezichthouders. De concerns blijven van mening dat de fusie de concurrentie bevordert en goed is voor zowel klanten als consumenten.

Met een fusie tussen beide chemiereuzen zou het grootste bedrijf ter wereld ontstaan op het vlak van gewasbescherming en zaden. Ook zou het nieuwe concern marktleider worden in de sector voor bepaalde petrochemische producten die onder meer worden gebruikt in verpakkingen en zelfklevende toepassingen, zei de Commissie.

Brussel voegde daar aan toe dat deze sectoren wereldwijd reeds geconcentreerd zijn.

De Commissie werd eind juni 2016 op de hoogte gesteld van het voornemen van de Amerikaanse bedrijven om te fuseren. Een maand later hebben Dow Chemical en DuPont antwoorden gegeven op vragen die Brussel had over het nieuwe fusiebedrijf. De Commissie is evenwel van mening dat de "serieuze zorgen" over de fusie met deze antwoorden niet zijn weggenomen.

De Europese Commissie heeft tot 20 december 2016 om een beslissing te nemen.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney