Redactie ABM Financial News - Donderdag 4 augustus 2016, 11:51 uur

Het Damrak noteerde donderdag rond de klok van elf uur in aanloop naar het rentebesluit van de Bank of England hoger.


De AEX steeg 0,5 procent tot 442,78 punten, de AMX won 0,2 procent tot 620,55 punten en de AScX steeg 1,4 procent tot 790,75 punten.

De markt kijkt donderdag met name uit naar het rentebesluit van de Bank of England, dat op rond lunchtijd staat geagendeerd. Naast het rentebesluit verschijnen vanmiddag ook de bijbehorende notulen en een nieuw inflatierapport. Dat laatste zal naar verwachting leidend zijn voor het beleidscomité om met extra stimuleringsmaatregelen te komen.

"In afwachting van het rentebesluit van de Bank of England ligt de markt er netjes bij", aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van TIE-INMAXXA. "De markt rekent erop dat de Britse centrale bank de rente zal verlagen en het opkoopprogramma zal uitbreiden", aldus Montfrooij. "Dit in combinatie met de hogere olieprijs maakt dat het Damrak in de plus noteert", voegde hij toe.

De vermogensbeheerder wees er tevens op dat een groot deel van de AEX-fondsen die in de min noteren vandaag ex-dividend zijn gegaan, waaronder DSM, Unilever, RELX.

Montfrooij verwacht dat de blik van beleggers na het rentebesluit van de Britse centrale bank snel zal verschuiven naar het Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdagochtend dat voor het eerst sinds december 1987 in Nederland goederen en diensten voor de consument op jaarbasis goedkoper zijn geworden. In juli daalden de prijzen met 0,3 procent.

In Amerika staan vanmiddag een tweetal publicaties op de agenda. Voor de openingsbel verschijnen de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, gevolgd door de Amerikaanse fabrieksorders in juni kort na de openingszoemer.

Het muntpaar euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1136, terwijl het Britse pond ten opzichte van de dollar op 1,3298 noteerde.

Olie werd duurder. De septemberfuture voor een vat West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 40,89 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de AEX-fondsen was staalgigant Arcelormittal met een winst van 3,2 procent donderdagochtend de sterkste stijger, gevolg door Aegon en Royal Dutch Shell met winsten van achtereenvolgens 2,6 procent en 2,2 procent.

ING Groep won 2,0 procent, nadat Deutsche Bank het koersdoel verhoogde van 11,70 naar 12,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Morgan Stanley verhoogde tevens het koersdoel van 10,20 naar 10,90 euro en handhaafde zijn Onderwogen advies. Beide banken deden dit in navolging van de sterke cijfers die ING woensdag bekendmaakte.

Gemalto heeft een opdracht ontvangen in Brazilië om vervoersbewijzen in de vorm van contactloze polsbanden te beveiligen. Het aandeel noteerde 1,9 procent hoger.

Fugro was vanochtend de gebeten hond. Het aandeel noteerde aan de Midkap 13,9 procent lager nadat de oliedienstverlener een fors lagere omzet en bedrijfsresultaat rapporteerde. Fugro boekte in de eerste helft van 2016 een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, van 98,9 miljoen euro, in vergelijking tot 197,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde in de eerste zes maanden van 2016 van 1,2 miljard euro, naar 904,9 miljoen euro. Volgens KBC Securities waren de cijfers weinig verrassend en is de outlook redelijk conform de verwachting. Analist Dirk Verbiesen adviseersde beleggers wel om aan de zijlijn te blijven tot er duidelijke tekenen van herstel in de olie- en gasmarkt zichtbaar zijn, wat zal leiden tot een verbetering van de outlook voor Fugro. Volgens analist Martijn den Drijver van NIBC doet Fugro alles wat het kan om het tij te keren.

Delta Lloyd, Aperam en Besi zaten stevig in de lift met winsten van respectievelijk 5,0, 3,1 en 1,8 procent.

Van de kleinere fondsen kon AMG rekenen op de aandacht van beleggers. De producent van metallurgische producten en systemen rapporteerde over het tweede kwartaal ondanks een dalende omzet meer winst. De omzet daalde met 4 procent van 257 miljoen naar 248 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 4 procent naar 26,0 miljoen dollar. Het aandeel won 5,5 procent. Ook de outlook ging donderdag omhoog. Analist Philip Ngotho van ABN AMRO sprak van sterke resultaten en een hoger dan verwacht dividend.

KBC Securities verhoogde het advies op Brunel van Houden naar Kopen en het koersdoel van 18,00 naar 22,00 euro. Volgens analist Yves Franco is Brunel klaar om "in al zijn markten terug te slaan". Het tij keert in het energiesegment, aldus de analist, en in Duitsland zijn de organisatorische problemen "eindelijk" achter de rug. De Nederlandse tak is volgens Franco "goed gepositioneerd" om te profiteren van een sterke markt. Het aandeel steeg 3,5 procent.

SnowWorld noteerde vlak op 7,54 euro. De exploitant van overdekte skihallen verwacht dit jaar, ondanks een iets lager resultaat in het laatste kwartaal ten opzichte van en jaar geleden, meer winst te boeken dan een jaar eerder en herhaalde dan ook de outlook voor het hele boekjaar. Volgens analist Johan van den Hooven van NIBC waren de resultaten, die in de trading update niet werden gekwalificeerd, lager dan verwacht.

Leren beleggen

Live koersen