Redactie ABM Financial News - Maandag 22 augustus 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs heeft opnieuw de weg omhoog gevonden, na winstnemingen afgelopen vrijdag en een voorzichtig begin van de handel in de nieuwe week.

Na ruim twee uur handel koerste de AEX index 0,3 procent hoger op 449,92 punten, na een top vlak onder 452 punten, terwijl de Midkap ook 0,3 procent won.

"Ik had de opening zelf wat zwakker verwacht", zei beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital, die positief verrast was door de stemming op de beurs.

De richting van de beurs werd deels bepaald door een sterkere dollar en lagere olieprijs, na uitspraken van Fed vicevoorzitter Stanley Fischer, die leek te hinten op een renteverhoging later dit jaar.

De uitspraken zullen volgens Mureau meegewogen worden door de markt, hoewel ze bevestigden wat we al wisten: de Fed wil enerzijds de Amerikaanse economie niet de nek omdraaien en anderzijds geen gezichtsverlies lijden. Dus zal de rente heel langzaam omhoog gaan, verwacht de beleggingsadviseur. "Ze vinden altijd wel weer een excuus om de verhoging uit te stellen."

Mureau denkt niet dat aandelen overgewaardeerd zijn, ondanks een lopende discussie over de GAAP-boekhoudregels, dat de daadwerkelijke winsten van bedrijven door het structurele gebruik van bijzondere posten fors lager liggen dan de gerapporteerde winsten.

"Er zijn geen alternatieven", zei Mureau. "Als je moet kiezen tussen een tienjarige staatslening met een negatief rendement en een aandeel Koninklijke Olie met een dividendrendement van 7 procent, dan kun je je aardig wat koersverlies veroorloven en nog atijd fors meer rendement behalen op het aandeel", zei de adviseur.

De macro-economische agenda was maandag licht van gewicht, met alleen Nederlandse cijfers over huizenprijzen, die voorbeurs bekend werden, en de Chicago Fed Index om 14.30 uur.

Daarnaast wordt gekeken naar de conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole over de toekomst van monetair beleid. Economen van BNP Paribas noemden dit de ideale kans voor de Federal Reserve om de markt voor te bereiden op een eventuele renteverhoging. Voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve houdt vrijdag 26 augustus een toespraak.

De euro koerste 0,3 procent lager ten opzichte van de dollar, op 1,129 dollar.

De olieprijs daalde met 0,5 procent tot 48,27 per vat voor West Texas Intermediate en met 1,9 procent tot 49,92 dollar per vat voor Brent-olie.

Stijgers en dalers
Verzekeraars trokken de kar op het Damrak, na meevallende kapitaalbuffers vorige week bij de halfjaarcijfers, geholpen door marktbewegingen rondom het Brexit-referendum in juni.

De meeste AEX-fondsen stonden na twee uur handel op winst. Een uitzondering was ArcelorMittal, dat 2 procent lager noteerde, net als mijnbouwers in het buitenland zoals Anglo American.

Randstad, dat vrijdag inleverde toen een grootaandeelhouder van vacaturereus Monster liet weten het overnamebod te laag te vinden, herstelde maandag weer met een plus van 1,6 procent.

Verzekeraars NN Group en Aegon gingen aan de leiding na een adviesverhoging voor NN Group door Bank of America Merrill Lynch, met koerswinsten van bijna 3 procent.

Heineken, dat een koopaanbeveling kreeg van Kepler Cheuvreux, steeg 1 procent.

In de Midkap behoorden het roestvrije staalconcern Aperam tot de verliezers, met een 0,3 procent lagere koers.

Delta Lloyd ging aan de leiding met 2,5 procent winst na een koersdoelverhoging door Mediobanca. Vrijdag waren Delta Lloyd en Aegon nog sterker dalers.

Ook bouwbedrijf BAM en vastgoedfonds Wereldhave waren in trek, met winsten van rond 1,5 procent.

Fugro, dat diensten levert aan de olie-industrie, verloor 0,9 procent en was daarmee de sterkste daler.

Air France-KLM won 1,2 procent ondanks een adviesverlaging door Davy, op grond van lagere verwachte prijzen voor vliegtickets.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney