Redactie ABM Financial News - Vrijdag 12 augustus 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdagochtend verdeeld. De AEX noteerde rond de klok van 11.00 uur 0,1 procent lager op 454,87 punten, de AMX steeg 0,4 procent tot 644,46 punten en de AScX won 0,7 procent tot 812,43 punten.

De markt kreeg vrijdagochtend een reeks macro-publicaties over zich heen gestort, terwijl het cijferseizoen geleidelijk lijkt af te lopen.

Volgens vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer noteert de AEX vrijwel vlak in aanloop naar de publicatie van de Amerikaanse detailhandelsverkopen in juli en het Amerikaans consumentenvertrouwen later op de dag. De AMX krijgt een extra push vanwege het hogere Flow Traders, na kwartaalcijfers.

Op macro-economisch vlak kwam vanuit Azië voorbeurs het nieuws dat de detailhandelsverkopen in China in juli in een lager tempo zijn gestegen en ook de groei van de Chinese industriële productie in juli licht is vertraagd.

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal minder hard gegroeid dan in de eerste drie maanden van het jaar. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg conform eerdere ramingen op kwartaalbasis met 0,3 procent, tegen 0,6 procent in het eerste kwartaal.

De industriële productie in de eurozone is in juni gestegen. De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, steeg in juni met 0,6 procent ten opzichte van mei. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de industriële productie in juni met 0,4 procent.

Vanuit Duitsland kwam het nieuws dat de groei van de Duitse economie in het tweede kwartaal is vertraagd. De data waren desondanks beter dan verwacht. Het bbp steeg in het tweede kwartaal met 0,4 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis was sprake van een groei van 1,8 procent. Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in juli op jaar- en maandbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,4 en 0,3 procent.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal is gegroeid met 0,6 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie met 2,3 procent.

De export van Nederlandse goederen is in juni opnieuw gestegen. Op jaarbasis steeg de export met 1,9 procent. De import van goederen steeg met 3,2 procent op jaarbasis.

De consumentenprijzen in Spanje zijn in juli op jaarbasis gedaald met 0,6 procent en de Italiaanse economie heeft in het tweede kwartaal van 2016 een pas op de plaats gemaakt. Op jaarbasis steeg het bbp evenwel met 0,7 procent.

De future voor een vat West Texast Intermediate noteerde vrijdagochtend 0,3 procent hoger op 43,62 dollar en de Brent-future daalde 0,1 procent tot 46,01 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1159, waarbij het Britse pond ten opzichte van de greenback op 1,2956 noteerde.

Stijgers en dalers
Van de AEX-fondsen nam SBM Offshore met een winst van 1,0 procent het voortouw, gevolgd door ArcelorMittal en Gemalto met winsten van achtereenvolgens 0,8 en 0,7 procent.

Aandeelhouders van ABN AMRO zijn vrijdag in een buitengewone aandeelhoudersvergadering akkoord gegaan met de voordracht van Jurgen Stegmann als lid van de raad van commissarissen van de bank. Dit maakte ABN AMRO vrijdag bekend. Het aandeel noteerde omstreeks 11.00 uur 0,4 procent hoger.

Theodoor Gilissen Bankiers heeft vrijdag het koersdoel voor DSM verhoogd van 61,00 naar 68,00 euro met een ongewijzigd Aanbevolen advies. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen verhoogde het koersdoel mede doordat DSM bij publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal de winstverwachting voor heel 2016 verhoogde. Het aandeel noteerde 0,5 procent lager.

KBC Securties heeft vrijdag het koersdoel voor Ahold Delhaize verhoogd van 24,50 naar 25,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De huidige waardering van het fusiefonds is volgens analist Alan Vandenberghe nog altijd aantrekkelijk, "omdat het de voordelen van de fusie niet volledig inprijst", aldus de marktvorser. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Van de Midkapfondsen kon Flow Traders rekenen op de aandacht van beleggers. De flitshandelaar heeft in het tweede kwartaal conform verwachting beter gepresteerd dan in het eerste kwartaal. De onderneming benadrukte dat de stijgende winstgevendheid werd gerealiseerd ondanks zwakkere marktomstandigheden. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Flow Traders presteerde in het tweede kwartaal grofweg in lijn met de verwachtingen, meldde ABN AMRO. De flitshandelaar profiteerde van een belastingmeevaller van 4,5 miljoen euro, waardoor de nettowinst uitkwam op krap 29 miljoen euro. Hiervoor gecorrigeerd lag de winst op 24,2 miljoen euro, 2 procent minder dan 24,8 miljoen euro waarop ABN AMRO vooraf rekende. De consensus lag op 24 miljoen euro.

Van de kleinere fondsen kwam Ctac met kwartaalresultaten. De IT-dienstverlener boekte in het tweede kwartaal een licht lager bedrijfsresultaat op een licht hogere omzet. Het concern handhaafde de verwachting voor het gehele boekjaar en zei te verwachten dat in 2016 een hoger resultaat zal worden behaald dan in 2015. Het concern verloor 7,5 procent.

Probiodrug heeft vrijdag het vertrek aangekondigd van financieel directeur en bestuurder Mark Booth. Booth werd in maart dit jaar benoemd tot CFO bij het biofarmaceutische bedrijf uit het Duitse Halle. Het aandeel steeg 0,5 procent.

ABN AMRO heeft vrijdag het koersdoel voor AMG Advanced Metallurgical Group verhoogd van 14,00 naar 19,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens analist Philip Ngotho behaalde de producent van metallurgische producten en systemen sterke resultaten in het tweede kwartaal. Het aandeel steeg 4,0 procent.

Barclays is vrijdag begonnen met het volgen van Philips Lighting en geeft het recent van Philips afgesplitste concern een Gelijkgewogen advies met een koersdoel van 26,00 euro. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney