Redactie ABM Financial News - Dinsdag 16 augustus 2016, 12:03 uur

De Amsterdamse beurs heeft dinsdag de ochtendhandel in het rood afgesloten. De AEX verloor 0,3 procent op 452,98 punten.


De openingsverliezen werden grotendeels goedgemaakt na de publicatie van de Duitse ZEW-index. Grondstof gerelateerde fondsen verleenden eerder al steun aan de index.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus schreef het verlies van de AEX toe aan de financiële waarden en defensieve fondsen als Unilever.

De Duitse ZEW index steeg van 6,8 negatief in juli naar 0,5 positief in augustus. Ondanks deze stijging bleef de index, die het vertrouwen in de Duitse economie in de komende zes maanden weergeeft, in augustus wel achter op de verwachtingen. Ook is de index nog altijd ver verwijderd van het langjarige gemiddelde van 24,2 punten.

"Dit was één van de eerste cijfers na de Brexit. En deze indicator gaf toch aan dat er minder angst hoeft te zijn voor een drastische terugval van het economisch herstel", zei Schutte. "Op deze dagen waarin de volumes aanzienlijk laag zijn, dan is een meevaller al voldoende om de markt op te tillen", voegde de marktkenner daaraan toe.

Grondstof gerelateerde fondsen op het Damrak noteerden eerder op de dag als enigen in positief terrein. Zij volgden hiermee de koerswinsten van mijnbouwers en olieconcerns in het Verenigd Koninkrijk.

BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbouwer naar marktwaarde, bewoog 3,7 procent hoger na het openen van de boeken. Aanvankelijk daalde de mijnbouwer nog op de kwartaalresultaten, die het zwaarste verlies in de bedrijfsgeschiedenis toonden. Ook verlaagde de mijnbouwer het dividend. De onderliggende winst overtrof echter de verwachting merkten analisten van Liberum op. Daarnaast won Antofagasta 8,2 procent, eveneens na het openen van de boeken.

De olieprijs klom dinsdag verder. De september-future op de New York Mercantile Index noteerde 0,6 procent hoger op 45,94 dollar per vat. Brent-olie won 0,3 procent op 48,48 dollar per vat.

De euro werd 0,8 procent hoger verhandeld ten opzichte van de dollar op 1,1274 dollar.

Stijgers en dalers
In de hoofdindex voegden KPN, Randstad en Gemalto zich gedurende de ochtendhandel bij de drie fondsen die eerder al hoger stonden, met ArcelorMittal als koploper met een koerswinst van 4,3 procent.

De oliegerelateerde fondsen SBM Offshore en Royal Dutch Shell boekten winsten van respectievelijk 1,5 en 1,0 procent.

De winsten van Gemalto, KPN en Randstad bleven binnen een bandbreedte van 0,3 tot 0,7 procent.

De financiële waarden daalden in lijn met Europese sectorgenoten. ABN AMRO en Aegon verloren 0,7 procent, ING Groep 1,0 procent en NN Group 0,3 procent. Later deze week komt NN met cijfers over het afgelopen kwartaal en in aanloop daarnaartoe verlaagde KBC Securities het koersdoel met 3 euro naar 35,00 euro. NN blijft evenwel een sectorfavoriet van KBC in de Benelux.

Verder werd bekend dat Unilever de Zweedse luchtreinigingsproducent Blueair overneemt. Dit maakte het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern dinsdag bekend, zonder financiële details te verschaffen. Indexzwaargewicht Unilever stond 1,1 procent lager.

Philips won een rechtszaak tegen het Duitse supermarktconcern Lidl inzake het eigendomsrecht over de verkoop van een bepaald type scheerapparaat. Dit bleek maandag uit de publicatie van de uitspraak van de rechtbank in Den Haag in de door het Nederlandse elektronicaconcern aangespannen zaak. Philips stond 0,5 procent lager op de beurs.

Bij de middelgrote fondsen kregen de cijfers van TKH Group aanvankelijk een negatief onthaal. Het technologiebedrijf uit Haaksbergen rapporteerde een omzetdaling en het bedrijfsresultaat stond onder druk. Analisten wezen verder vooral op de achterblijvende orderinstroom voor bandenbouwmachines, maar TKH beloofde op dit vlak beterschap in de komende kwartalen. Het raamcontract dat TKH tekende met een grote bandenfabrikant noemde ING evenwel het nieuws waar de markt al lang op wachtte.

In de Midkap stonden 10 bedrijven in positief terrein, met Flow Traders op kop met een winst van 3,2 procent. Flow raakte de afgelopen handelsdagen, na het openen van de boeken, evenwel al flink wat beurswaarde kwijt. De grootste daler was ASMI met een verlies van 1,3 procent.

Bij de kleinere fondsen won AMG 2,0 procent. Holland Colours was hekkensluiter met een verlies van 1,1 procent. Later vandaag publiceert de Apeldoornse verffabrikant een kwartaalupdate.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney