Redactie ABM Financial News - Maandag 29 augustus 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag lager, nadat er vrijdag nog winst werd geboekt op de speech van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve afgelopen vrijdag van ruim 3 punten.

De AEX noteerde rond de klok van elf uur 0,6 procent lager op 450,54 punten, de AMX daalde 0,5 procent naar 641,92 punten en de AScX verloor 0,4 procent tot 811,04 punten.

"Je ziet vooral fondsen inleveren die het de afgelopen weken heel aardig hebben gedaan, waaronder industriëlen als ArcelorMittal. Het is daarmee een afwachtende beurs. We beleven deze week verder het einde van de maand en in aanloop naar het banenrapport denk ik dat beleggers even wat geld van tafel willen halen om vrijdag weer hun positie te bepalen", aldus fondsmanager Cees Smit van Today's Groep.

Nu de kaarten van de Fed zo'n beetje zijn geschud en het wachten is op de vergadering van september, kijkt de markt deze week vooral naar de ontwikkelingen op de Amerikaanse banenmarkt.

Smit denkt dat een beter dan verwacht banenrapport van vrijdag de fantasie over een renteverhoging aanwakkert, "maar ik heb mijn twijfels over een daadwerkelijke verhoging. Daarvoor is er ten eerste nog veel te weinig inflatie en maakt het leningen, ook voor het bedrijfsleven, een stuk duurder dan nu", aldus de fondsmanager.

Woensdag verschijnt de banengroei in de Amerikaanse private sector gemeten door loonstrookjesverwerker ADP, waar een groei van 175.000 banen wordt voorzien. In juli lag de groei op 179.000. Donderdag komen voorbeurs de wekelijkse steunaanvragen naar buiten. Die betreffen de week die eindigde op 27 augustus en geven een indicatie van de trend in de laatste volle week van die maand. Vrijdag komt het officiële banenrapport over augustus naar buiten. Er wordt een groei van 180.000 banen verwacht bij een werkloosheid van 4,8 procent en een stijging van het gemiddeld uurloon van 0,2 procent. In juli kwamen er 255.000 banen bij, lag de werkloosheid op 4,9 procent en steeg het uurloon met 0,3 procent.

De macro-economische agenda van vandaag is relatief karig als het om markt beïnvloedende cijfers gaat. Om half drie komen in de Verenigde Staten de persoonlijke inkomens en uitgaven over juli uit. Op maandbasis staat voor de inkomens de verwachting op een stijging met 0,5 procent tegen 0,2 procent in juni, voor de uitgaven is dit een toename met 0,3 procent tegen een stijging met 0,4 procent in juni en een inflatie van 0,1 procent, gelijk aan juni.

Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate noteerde maandag 1,6 procent lager op 46,86 dollar en een november-future voor een vat Brent olie werd 1,7 procent goedkoper en noteerde op 49,31 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 0,2 procent lager op 1,1177, terwijl het Britse pond 0,3 procent daalde naar 1,3093 dollar.

De Amerikaanse futures duidden maandag op een licht lagere opening van Wall Street.

Stijgers en dalers
Onder de AEX-fondsen noteerden vrijwel alle aandelen lager onder aanvoering van Akzo Nobel waar 1,4 procent vanaf ging en ArcelorMittal dat 2,9 procent moest laten gaan. Galapagos won 0,4 procent en Heineken 0,2 procent.

NN Bank is een programma gestart voor de uitgifte van ongedekte obligaties aan professionele beleggers met een omvang van 3 miljard euro. Daarmee wil NN daarmee in zijn financieringsbehoefte te voorzien. Het programma staat los van het obligatieprogramma van het moederbedrijf van de verzekeraar en de bank, NN Group. Het aandeel NN Group noteerde maandag 0,3 procent hoger.

Gemalto, vorige week na de halfjaarcijfers nog een uitblinker, kreeg maandag van Kepler Cheuvreux een verlaging van het koersdoel van 82,00 naar 80,00 euro te verwerken. Kepler Cheuvreux liet de koopaanbeveling onveranderd. Gemalto verloor 0,7 procent.

SBM Offshore zou weer in de race zijn voor twee grote projecten van het Braziliaanse Petrobras. Dit schreef het doorgaans goed ingevoerde vakblad Upstream. Volgens het blad heeft het Braziliaanse staatsoliebedrijf besloten tot een nieuwe aanbesteding voor zowel Libra als Sepia, nadat bij een vorige louter het Japanse Modec gekwalificeerd bleek voor de opdrachten. Aanalist Quirijn Mulder van ING dicht SBM Offshore goede kansen toe om één van de twee projecten binnen te halen, maar mogelijk zelfs beide. ING heeft een koopadvies met een koersdoel van 17,00 euro voor SBM Offshore. Het aandeel noteerde maandag 0,6 procent lager.

Bij de Midkappers wisten alleen BAM Groep met een kleine winst van 0,5 procent, PostNL met een plus van 0,4 procent, Sligro dat 0,5 procent aandikte en VastNed met een winst van 0,1 procent, bescheiden winsten te overleggen. ASM International steeg 0,3 procent. Aan de onderkant stond Arcadis met een verlies van 2,7 procent, Fugro met een verlies van 1,3 procent en Aperam dat 1,3 procent inleverde.

Bij de kleinere fondsen is Value8 één van de sterkste stijgers. Het fonds onder leiding van CEO Peter Paul de Vries won 0,7 procent, terwijl bij de fondsen die stevig inleveren KAS Bank de lijst aanvoerde met een verlies van 3,6 procent.

KAS Bank kon de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers met de halfjaarresultaten niet echt bekoren. Analist Jos Versteeg adviseerde maandag beleggers het aandeel KAS Bank te verkopen, gezien de slechte gang van zaken. Het aandeel verloor 3,6 procent.

Esperit gaf vorig week dinsdag bij de halfjaarcijfers al aan de markt te willen aanspreken voor vers kapitaal. Maandag meldde het bedrijf aandelen en converteerbare obligaties onderhands te willen plaatsen. Esperit wil tot maximaal 20 procent van het uitstaande aandelenkapitaal aan aandelen uitgeven. Het aandeel noteerde maandag 4,6 procent hoger.

Van R&S Retail werd vrijdag bekend dat het is begonnen met een uitkoopbod op de resterende aandelen van FNG Group, nadat het moederbedrijf van modeketen Miss Etam een belang van 99,91 procent heeft verkregen. R&S noteerde maandag vlak.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney