Redactie ABM Financial News - Woensdag 31 augustus 2016, 11:48 uur

De Amsterdamse beurs heeft woensdag de winst gedurende de ochtend iets verder uitgebreid. De AEX schreef 0,4 procent bij, terwijl de AMX 0,2 procent won.
Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer reageerden beleggers positief op enkele Europese macrocijfers, waaronder op de Duitse detailhandelsverkopen die in juli op maandbasis met 1,7 procent gestegen bleken, terwijl de verwachting 0,5 procent was.

In Frankrijk maakten de producentenprijzen in juli een pas op de plaats, terwijl de consumentenprijzen in augustus stegen van 0,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis steeg het prijspeil met 0,2 procent. Er was vooraf op maandbasis en op jaarbasis een stijging met 0,3 procent voorzien.

Verder merkte Nijkamp op dat er weinig richtinggevend nieuws was vanmorgen. Volgens de vermogensbeheerder kan de laatste dag van de maand nog wel eens voor hogere koersen zorgen, vanwege de opschoning van portefeuilles.

Later in de ochtend krijgen beleggers nog enkele Europese inflatiecijfers te verwerken, evenals data over de werkloosheid in de eurozone in juli. In Amerika gaat vanmiddag de aandacht uit naar het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat over het algemeen wordt beschouwd als een goede indicator voor de kwaliteit van het officiële Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

Olie werd goedkoper. Oktober-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,6 procent op 46,06 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,9 procent prijsgaven op 48,29 dollar. Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1147.

Stijgers en dalers
In de AEX bleek Aegon koploper met een koerswinst van 4,8 procent. Ook andere financials als ING, NN Group en ABN AMRO lagen er met winsten van 0,7 tot 2,3 procent goed bij. Volgens Nijkamp genoten de financials van de toegenomen verwachting dat de Federal Reserve de rente zal verhogen. Dat Aegon het hardst stijgt kan volgens de vermogensbeheerder te maken hebben met het feit dat de verzekeraar "extreem hard" is gedaald in de afgelopen tijd.

ArcelorMittal bleek de gebeten hond met een verlies van 2,1 procent. De staalreus kondigde dinsdag nabeurs aan in gesprek te zijn met SAIL over het opzetten van een joint venture in India voor de productie van staal voor de automotive sector. Ook SBM Offshore kon met een min van 1,0 procent niet in het groen komen.

In de Midkap stond Delta Lloyd in de schijnwerpers met een winst van 2,6 procent. Air France-KLM schreef 1,6 procent bij, gevolgd door Aperam dat 1,3 procent won.

Het volatiele OCI was hekkensluiter in de AMX met een verlies van 2,6 procent. IMCD daalde 1,5 procent, na een koersdoelverlaging door ABN AMRO. Het koopadvies bleef gehandhaafd.

Onder de kleinere fondsen won Probiodrug 2,0 procent, terwijl Value8 3,2 procent prijsgaf na publicatie van de cijfers over het afgelopen halfjaar. De investeringsmaatschappij zag in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet fors oplopen, maar de nettowinst toch zien dalen als gevolg van de bijzondere last bij Prika en door een nettoverlies bij Kersten. De nettowinst kwam 0,4 miljoen lager uit op 1,5 miljoen euro. Value8 voorziet in de tweede helft van 2016 een voortzetting van de in het eerste halfjaar gesignaleerde trends.

Hal Trust koerste 0,4 procent hoger. Dinsdag nabeurs bleek dat het investeringsbedrijf in het eerste halfjaar meer winst heeft geboekt, maar dat de nettovermogenswaarde afnam. De investeringsmaatschappij deed geen uitspraak over de verwachte winst over het hele jaar. KBC Securities zag wel reden om het koersdoel voor Hal te verhogen van 151,00 naar 173,00 met een ongewijzigd Houden advies.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney