Redactie ABM Financial News - Vrijdag 19 augustus 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag in de ochtendhandel in het rood, met de AEX 0,7 procent lager op 448,57 punten en voor de AMX een min van 0,5 procent op 639,18 punten.

"We hebben een dag van winstnemingen vandaag", zei marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. "Het cijferseizoen loopt ten einde, en de beurs is hoog geprijsd, waardoor beleggers toch winsten nemen."

"De AEX heeft er heel veel moeite mee uit dat weerstandsniveau 450 en 455 eruit te nemen", zei Van der Does. Vrijdag maakte dit de ruimte vrij voor een lagere DAX, om de AEX mee naar beneden te trekken.

Tegelijkertijd zag de marktanalist evenwel geen echte reden voor een daling. "En er is veel te veel geld voor handen. Dus de liquiditeit stroomt echt wel naar de aandelenmarkten, maar zolang we niet door dat niveau van 455 punten breken, verwacht ik consolidatie."

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in juli verder zijn gedaald, maar in een lager tempo dan de voorgaande maanden.

De euro noteerde vrijdagochtend op 1,1319, een daling van 0,3 procent.

De prijs van olie bleef vrijdag dicht bij huis na de recente opmars, met de september-future op de New York Mercantile Index 0,1 procent lager op 48,17 dollar en een oktober-future Brent 0,3 procent lager op 50,72 dollar per vat.

Vopak, Brunel en Curetis openden voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal, en doken allen na opening in het rood. Aegon, Aperam en Delta Lloyd noteerden ex-dividend en zetten daarmee verdere druk op de aandelenmarkten.

Stijgers en dalers

Vopak zag de winst in de eerste helft van 2016 stijgen en liet zich positiever uit over de ontwikkeling van de bezettingsgraad. Volgens CEO Eelco Hoekstra realiseerde Vopak "solide resultaten" geholpen door een "gezonde" bezettingsgraad en "krachtige" marges. Analisten van KBC Securities spraken evenwel van ietwat teleurstellende cijfers, waarbij in het bijzonder de prestaties in Nederland niet aan de verwachtingen konden voldoen. Het aandeel noteerde 6,8 procent lager en was daarmee één van de grootste dalers op de AEX.

De andere hekkensluiter in de AEX was Aegon, dat ex-dividend noteerde, met 6,8 procent. ING verlaagde het koersdoel voor de verzekeraar bovendien van 6,40 naar 4,80 euro met een ongewijzigd koopadvies.

In de hoofdindex noteerden in de ochtendhandel slechts twee fondsen hoger, met Heineken als koploper op een winst van 0,2 procent.

Royal Dutch Shell was de andere stijger op de AEX met 0,1 procent. De oliereus nam zakenbank JP Morgan in de arm om de portfolio in Nieuw-Zeeland met een waarde van meer dan 1 miljard dollar af te stoten. Dit meldde The Australian vrijdag. Het plan zou volgens The Australian onderdeel zijn van een 30 miljard dollar bedragend desinvesteringsplan van de oliereus, in de nasleep van de miljardenovername van BG Group.

In de Midkap was Delta Lloyd de grootste daler met 3,0 procent. Aperam volgde met een verlies van 1,6 procent. Van de tien fondsen die in positief terrein noteerden was Fugro de grootste stijger met 1,8 procent.

In de Smallcap behoorde Brunel International tot de grootste dalers, na de bekendmaking in het tweede kwartaal de omzet weer flink te hebben zien afnemen met als grootste boosdoener de divisie Energy. Het presenteren van een outlook voor het bedrijfsresultaat (EBIT) van 30 miljoen tot 35 miljoen euro kon analisten bovendien niet bekoren. Het concern stond 7,3 procent af.

Onder de lokale fondsen maakte Curetis bekend in de eerste zes maanden van 2016 een minder groot nettoverlies te hebben geboekt. Dit meldde het Duitse biofarmaceutische bedrijf met een notering in Amsterdam en Brussel vrijdag voorbeurs. Het aandeel stond evenwel 6,5 procent af.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney