Redactie ABM Financial News - Dinsdag 2 augustus 2016, 11:48 uur

De Amsterdamse beurs is dinsdagochtend verder in het rood weggezakt, waarmee het Damrak de neerwaartse trend van een dag eerder voortzette.

De AEX noteerde dinsdagochtend 1,3 procent lager op 439,20 punten, de AMX verloor 1,3 procent tot 619,69 punten en de AScX zakte 0,9 procent tot 779,46 punten.

Handelaar Youri Sleutel van Lynx stelde dat de neerwaartse trend van dinsdagochtend gewoonweg een voortzetting is van de lagere koersen van maandag, waarbij de financials en de lagere olieprijs opnieuw op het sentiment drukken. De handelaar verwacht dat de trend voorlopig zal aanhouden.

De verliezen worden volgens Sleutel in Europa breed gedragen, eraan toevoegend dat hij in lange tijd een dergelijke zwakte niet heeft gezien. De grote vraag is volgens hem hoe de VS met deze dalingen in Europa omgaat. "De lagere olieprijs trekt ook in de VS de aan energiegerelateerde fondsen omlaag, maar goede prestaties van grote bedrijven als Apple zorgen ervoor dat een index als de Nasdaq er toch aardig bijligt. De vraag is of daar verandering in komt", aldus Sleutel.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de centrale bank van Australië de rente met 0,25 procentpunt heeft verlaagd naar 1,50 procent. Daarnaast keek de markt uit naar details over de extra verruimingsmaatregelen van de Bank of Japan. Tevens werd bekend dat het vertrouwen van Japanse consumenten in de Japanse economie in juli is gedaald. De vertrouwensindex liep terug van 41,8 in juni naar 41,3 in juli.

Later op de dag staan een tweetal macro-publicaties geagendeerd. Om 11.00 verschijnen producentenprijzendata van de eurozone van juni, om 14.30 uur gevolgd door data over de persoonlijke inkomens en uitgaven in de VS van juni.

De euro noteerde dinsdag ten opzichte van de dollar 0,3 procent hoger op 1,1201, terwijl het Britse pond ten opzichte van de greenback steeg met 0,3 procent tot 1,3217 punten.

September-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,3 procent op 39,93 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,3 procent daalde tot 42,03 dollar.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen kon DSM rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het chemiebedrijf voorbeurs zijn resultaten over het tweede kwartaal rapporteerde. DSM maakte bekend dat winst en omzet in het afgelopen kwartaal zijn gestegen. Het chemiebedrijf heeft bovendien de outlook voor 2016 opwaarts bijgesteld en voorziet nu een groei van het bedrijfsresultaat (EBITDA) in de bandbreedte tussen 10 en 15 procent en een stijging van het rendement op kapitaalsinvesteringen (ROCE) van meer dan 200 basispunten. Het aandeel steeg 4,2 procent en was daarmee de sterkste stijger van de AEX index.

ASML noteerde dinsdagochtend 0,1 procent hoger, na het nieuws dat het bedrijf wordt toegevoegd aan de Europese index Stoxx Europe 50. De chipproducent uit Veldhoven vervangt per 8 augustus Deutsche Bank.

Gemalto heeft een opdracht ontvangen voor de levering van polsbandjes waarmee betalingen kunnen worden verricht aan de Cypriotische Hellenic Bank. Dit maakte de digitale beveiliger dinsdag bekend zonder financiële details te noemen. Klanten van Hellenic Bank kunnen de polsbandjes gebruiken voor betalingen, zonder geld of betaalkaarten mee te nemen. Het aandeel daalde 3,2 procent.

Heineken kreeg te maken met een koersdoel verlaging door Societe Generale van 97,00 naar 96,00 euro. Societe handhaafde het koopadvies op de brouwer. Heineken maakte een dag eerder halfjaarresultaten bekend. Het aandeel verloor 1,1 procent.

In de Midkap noteerde VastNed 1,1 procent lager. VastNed heeft in het eerste halfjaar een licht lager direct resultaat geboekt, onder andere vanwege het vervallen van eenmalige opbrengsten in 2015. VastNed handhaafde de eerder afgegeven verwachting voor het direct resultaat over 2016 van 2,30 tot 2,40 per aandeel. Het concern verwacht over 2016 eenzelfde dividend voor te stellen als over 2015 van 2,05 euro per aandeel.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Aperam van 42,00 naar 46,00 euro. Het koopadvies van de Duitse bank op de staalproducent bleef ongewijzigd. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Van de kleinere fondsen kon Tie Kinetix rekenen op de aandacht van beleggers. Tie Kinetix maakte bekend dat er in juli voor 1,2 miljoen aan orders zijn binnengehaald. Het aandeel verloor echter 2,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen