Redactie ABM Financial News - Dinsdag 9 augustus 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs ging dinsdagochtend 0,6 procent omhoog naar 451,60 punten, terwijl de AMX 0,6 procent steeg.

Volgens marktvolgers is er sprake van een rustige handelsdag, net als op maandag, vanwege de vakantieperiode.

Gedurende de ochtend was er economisch nieuws uit China en Duitsland. De Chinese producentenprijzen bleken in juli op jaarbasis te zijn gedaald, maar wel veel minder sterk dan in de voorgaande maanden. De consumentenprijzen stegen in juli, maar wel minder hard. In juli bedroeg de inflatie 1,8 procent op jaarbasis. In juni was dit 1,9 procent en in mei 2,0 procent.

Uit Duitsland kwam het nieuws dat de export in juni op jaarbasis met 1,2 procent is toegenomen. De import steeg in juni op jaarbasis met 0,3 procent. Analisten van Rabobank concludeerden dat de Duitse handel solide als altijd blijft.

De industriële productie in het Verenigd Koninkrijk was in juni een fractie hoger dan in mei, omdat sterkere winning van olie en gas uit de Noordzee en de opwekking van meer stroom compenseerde voor een krimp in de maakindustrie

In de middag verschijnen publicaties over de Britse handelsbalans, de Amerikaanse arbeidsproductiviteit over het tweede kwartaal en de groothandelsvoorraden in juli.

De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1094.

De olieprijzen gingen omlaag. September-futures op een vat West Texas Intermediate zakten 0,4 procent op 42,86 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,6 procent goedkoper werden op 45,11 dollar.

Stijgers & dalers

Altice was de grootste stijgers in de AEX na goed ontvangen kwartaalresultaten. De Franse kabelaar heeft in het tweede kwartaal de resultaten onder druk zien staan, maar deed het desalniettemin beter dan analisten hadden voorzien. Analisten van Bryan Garnier merkten op dat Altice met sterke prestaties in Amerika en Portugal de conform verwachte zwakkere resultaten in de Franse thuismarkt heeft weten te compenseren. Het aandeel koerste 11,6 procent hoger.

Randstad kon ook op belangstelling rekenen, nadat de uitzender bekendmaakte het Amerikaanse Monster Worlwide over te nemen. Randstad biedt 3,40 dollar per aandeel Monster in contanten ofwel circa 429 miljoen dollar. Analist Yves Franco van KBC Securities zei het moeilijk te vinden om in te schatten hoe succesvol de combinatie zal zijn. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen vond dat Randstad een goede overname heeft gedaan. De koers daalde 0,2 procent.

RELX noteerde 0,9 procent hoger. Dochterbedrijf LexisNexis Risk Solutions heeft een onderdeel van Appriss overgenomen. RELX maakte geen financiële details bekend.

In de Midkap was PostNL de grootste stijger met een winst van 2,9 procent. Het aandeel steeg maandag ook al na de bekendmaking van kwartaalcijfers. WDP daalde dik 1 procent.

Van Lanschot, een Smallcap fonds, zei voor 16 miljoen euro de private banking-activiteiten van Staalbankiers over te nemem van Achmea. De koers steeg 2,5 procent. Fagron dikt 3,9 procent aan.

Leren beleggen

Live koersen