Redactie ABM Financial News - Woensdag 3 augustus 2016, 13:11 uur

De Bank of England wist de markten in juli nog te verrassen door het monetaire beleid te handhaven, maar komende donderdag ontkomt de Britse centrale bank er waarschijnlijk niet aan om de rente te verlagen en mogelijk andere stimuleringsmaatregelen aan te kondigen.

De benchmarkrente van de Bank of England staat al sinds maart 2009 op het historisch lage niveau van 0,50 procent. Het obligatie-opkoopprogramma werd voor het laatst in 2012 verhoogd, destijds tot 375 miljard Britse pond.

"Er is een breedgedragen verwachting dat de Bank of England een nieuwe ronde aan stimuleringsmaatregelen zal aankondigen, hoewel niet duidelijk is welke vorm deze aan zullen nemen", voorspelde marktanalist Craig Erlam van OANDA in een voorbeschouwing. "Het kan iets simpels zijn als een renteverlaging, misschien zelfs tot nul procent, met mogelijk aanvullende obligatie-opkopen. Een alternatief is een nieuw 'funding for lending'-programma of iets in die trant, als een optie om te voorkomen dat de kredietverstrekking aan bedrijven en huishoudens opdroogt", aldus de marktvorser.

Bij de vorige rentevergadering werd alom verwacht dat de Bank of England de rente zou verlagen in reactie op de referendumuitslag in het Verenigd Koninkrijk eind juni waarbij een meerderheid van de Britse bevolking ervoor koos het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen. De zogenoemde Brexit zal naar verwachting een behoorlijke impact hebben op de Britse economie.

De Britse centrale bank handhaafde vorige maand echter het beleid, maar zei wel dat het beleidscomité in de komende periode zou beoordelen "hoe de outlook voor de economie is veranderd na het referendum" en nieuwe verwachtingen zou publiceren in het inflatierapport van augustus.

De markt gaat er nu van uit dat het nieuwe inflatierapport, inclusief nieuwe economische ramingen, reden zal zijn voor een aanpassing in het monetaire beleid, net als tegenvallende macro-economische data die sinds de vorige beleidsvergadering zijn verschenen. Maandag werd bekend dat de Britse industrie in juli flink is gekrompen. De inkoopmanagersindex van Markit kwam bovendien op het laagste niveau in ruim drie jaar uit.

"We verwachten een renteverlaging van 25 basispunten tot 0,25 procent en maatregelen die de economie ondersteunen", aldus analisten van HSBC, die verder vooral uitkijken naar het inflatierapport, omdat dan voor het eerst openlijk wordt gekwantificeerd wat de verwachte impact is van de Brexit op de Britse economie.

Beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers voorziet eenzelfde verlaging van de rente, de herstart van het obligatie-opkoopprogramma en een programma waarmee banken gestimuleerd worden geld uit te lenen. Maar, zo benadrukte de marktvorser "gegeven de terughoudendheid in bestedingen en investeringen door de onzekerheid over de gevolgen en het traject van de Brexit kunnen hiervan geen wonderen worden verwacht."

Volgens econoom Sam Hill van RBC Capital Markets is een renteverlaging met 25 basispunten zo goed als ingeprijsd, gevolgd door een verdere verlaging van 10 basispunten begin 2017.

Verder wordt door marktvorsers de herstart van het obligatie-opkoopprogramma voorzien met 25 tot 50 miljard pond bovenop de 375 miljard pond aan obligaties die de centrale bank reeds opkocht.

Wat betreft de notulen, schreven economen van Barclays in een voorbeschouwing dat er onder de bestuursleden van het Monetary Policy Committee waarschijnlijk verdeeldheid zal bestaan over de vorm, de timing en de omvang van de monetaire verruiming.

"Dat kan tot wat volatiliteit leiden direct na het vrijgeven [van de notulen] wanneer de markt de nieuwe beleidsopvattingen verwerkt", aldus de economen.

Ondertussen verwachten analisten van Danske Bank een verdere verzwakking van het Britse pond ten opzichte van de euro en dollar. De marktvorsers voorzien een stijging van de euro/pond koers in de komende maand tot 0,86 pond waarna de Europese munt in de komende zes maanden zelfs op kan lopen tot 0,90 pond.

Het rentebesluit van de Bank of England met daarbij de notulen van de vergadering, plus nieuwe inflatie- en economische verwachtingen worden donderdagmiddag om één uur vrijgegeven.

Leren beleggen

Live koersen