Redactie ABM Financial News - Dinsdag 30 augustus 2016, 13:10 uur

Apple heeft in Ierland voor zeker 13 miljard euro aan jarenlang onterecht belastingvoordeel gekregen. Dit oordeelde de Europese Commissie dinsdag.
"Lidstaten [van de Europese Unie] kunnen geen belastingvoordelen toekennen aan geselecteerde bedrijven. Dit is illegaal volgens de Europese regels voor staatssteun", zei de eurocommissaris van mededingingszaken Margrethe Vestager in een toelichting.

De Commissie deed als toezichthouder van de Europese Unie sinds 2014 onderzoek naar mogelijke belastingdeals met de Amerikaanse techreus en kwam tot de conclusie dat Apple aanzienlijk minder belasting betaalde, namelijk slechts 1 procent van zijn Europese winsten in 2003 tot 0,005 procent in 2014.

Volgens de Commissie heeft deze vorm van steun Apple een aanzienlijk voordeel gegeven ten opzichte van andere bedrijven die onder dezelfde belastingregels vallen. Dublin moet de onbetaalde belastingen tussen 2003 en 2014 plus rente terugvorderen.

Het aandeel Apple noteerde dinsdag in de elektronische voorbeurshandel in Amerika bijna 2 procent lager op 104,90 dollar.

Leren beleggen

Live koersen