Redactie ABM Financial News - Maandag 8 augustus 2016, 16:14 uur

De Verenigde Staten hebben definitief maatregelen ingevoerd tegen de invoer van staal uit een aantal landen, waaronder Nederland. Dit schreven analisten van Berenberg, die verwachten dat ArcelorMittal hiervan zal profiteren.


Het gaat om heffingen variërend van 3,7 tot 33,1 procent op de invoer van warmgewalst plat staal uit Zuid-Korea, Brazilië, Turkije, Japan, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De heffing voor Nederland bedraagt 3,7 procent.

Vooral Zuid-Korea wordt volgens de analisten door de maatregelen getroffen, omdat 31 procent van dit type staal in Amerika uit het Aziatische land afkomstig was in het eerste halfjaar van 2016. In dezelfde periode een jaar terug was dit nog 25 procent.

Berenberg verwacht dat de Amerikaanse staalprijzen een steuntje in de krijgen door de antidumpingmaatregelen, met name op de middellange termijn. Uiteindelijk zullen de maatregelen volgens de analisten ook ten goede komen van de export vanuit Europa naar Amerika.

ArcelorMittal is volgens de marktvorsers één van de staalbedrijven die zal profiteren, net als ThyssenKrupp en de Amerikaanse staalproducenten Steel Dynamics en Nucor.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel ArcelorMittal maandag 1,4 procent hoger op 5,85 euro.

Berenberg heeft een koopadvies op zowel ArcelorMittal als ThyssenKrupp.

Leren beleggen

Live koersen