Redactie ABM Financial News - Vrijdag 22 juli 2016, 19:03 uur

Philips heeft in het tweede kwartaal een hogere winst behaald op een vrijwel gelijk gebleven omzet. Dit bleek uit een door het bedrijf samengestelde analistenconsensus voor de resultaten die het technologebedrijf komende maandag voorbeurs bekendmaakt.


De analisten rekenen op een aangepast bedrijfsresultaat (EBITA) van 538 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2015 was dit 531 miljoen euro. De nettowinst steeg volgens de consensus van 274 miljoen naar 301 miljoen euro.

De omzet bleef volgens de analisten afgelopen kwartaal vrijwel stabiel op 5.995 miljoen euro, ten opzichte van 5.974 miljoen euro een jaar terug.

"Het momentum voor de winstgevendheid blijft verbeteren, vanwege agressieve kostenbesparende maatregelen, minder regulerings- en kwaliteitskosten en verbeterde marktomstandigheden in de Chinese markt voor gezondheidszorg", schreven analisten van Deutsche Bank in een vooruitblik. De marktvorsers rekenen tevens op een ordergroei van bijna tien procent.

Société Générale rekent op een bescheiden groei met aantrekkende marges als gevolg van kostenbesparingen in combinatie met een verbeterde productiviteit.

Volgens de analisten van Deutsche Bank, die een koopadvies op Philips hebben, zijn de prestaties van de fabriek van Philips in het Amerikaanse Cleveland een punt van aandacht. Nadat hier in eerdere kwartalen verliezen werden geleden, rekent de Duitse Bank voor het tweede kwartaal op een "kleine maar positieve" bijdrage aan de winst.

Het is de eerste keer dat Philips resultaten bekendmaakt nadat dochterbedrijf Philips Lighting werd afgesplitst en eind mei een beursnotering kreeg. "Na de Lighting IPO zien we Philips duidelijk op koers liggen om een bedrijf voor gezondheidstechnologie te worden", stelden de analisten van Société Générale, die net als Deutsche Bank, ook een koopadvies hebben op het fonds.

Op een een groen Damrak noteerde het aandeel Philips 0,9 procent hoger op 23,80 euro.

Leren beleggen

Live koersen