Redactie ABM Financial News - Donderdag 28 juli 2016, 15:01 uur

De Amerikaanse futures duidden op een verdeelde opening voor Wall Street, waarbij beleggers het rentebesluit van de Federal Reserve verwerken en positief zijn gestemd over met name de cijfers van Facebook, die woensdag nabeurs naar buiten kwamen.


De futures voor de Dow Jones index en de S&P 500 noteerden 0,1 procent lager en de futures voor de Nasdaq wonnen 0,1 procent.

Nu de Federal Reserve woensdag niet scherper in zijn formuleringen met betrekking tot een renteverhoging was, lijken beleggers donderdag voorzichtig verwachtingsvol ten opzichte van de kans dat de Bank of Japan met stimuleringsmaatregelen komt. Nog steeds leeft de hoop op zogeheten helikoptergeld. ABN AMRO gaf aan dat de kans dat de Bank of Japan daarvoor kiest zeer klein is, waarmee de kans op een teleurstelling des te groter is.

Vanmiddag verschenen op macro-economisch vlak in de Verenigde Staten alleen de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 23 juli. De steunvragen stegen twee keer zoveel als verwacht naar 266.000.

Olie noteerde aan het begin van de middag vlak tot licht hoger. Voor een vat ruwe olie werd aan de Nymex 0,1 procent meer betaald op 41,98 dollar, terwijl de prijs voor een vat Brent vlak noteerde op 43,90 dollar.

Voor elke euro kregen beleggers halverwege de middag 1,1095 dollar. De Amerikaanse greenback is ten opzichte van de Europese munt en ook de yen, na het uitblijven van een duidelijker indicatie voor een renteverhoging dan er al was, flink gedaald. Een Amerikaanse dollar noteerde donderdag 104,83 yen. De valutamarkt kijkt vooral naar de mededelingen van de Bank of Japan die vrijdag met het rentebesluit naar buiten komt.

Bedrijfsnieuws
Donderdag openden in de VS onder andere Ford, Baker Hughes, Mastercard, Harley-Davidson en Thomson Reuters de boeken.

Ford stond donderdag voorbeurs al meteen onder druk na het met de kwartaalcijfers niet voldeed aan de verwachting vooraf. Het bedrijf verwacht over het hele jaar een bedrijfsresultaat en marge te behalen die gelijk zijn aan of beter zijn dan in 2015, maar houdt rekening met onder meer economische en geopolitieke risico's die deze voorspelling kunnen bedreigen. Het aandeel zakte 6,8 procent.

Dow Chemical deed het met zijn winst- en omzetcijfers juist beter dan verwacht en noteerde 0,6 procent hoger.

Colgate Palmolive zakte 1 procent na een winststijging in het tweede kwartaal bij een gedaalde omzet, die werd gedrukt door wisselkoerseffecten. De koers zakte 0,4 procent.

ConocoPhillips verloor in de handel voorbeurs 1,7 procent. De olieproducent publiceerde donderdag een groter verlies dan vooraf was ingecalculeerd. Het aandeel liep 0,7 procent op.

Harley-Davidson heeft in het afgelopen kwartaal een lager resultaat geboekt op een vrijwel identieke omzet en stelde de verwachtingen voor het hele boekjaar neerwaarts bij. Het aandeel noteerde 0,6 procent hoger.

Mastercard heeft meer winst behaald in het tweede kwartaal, terwijl het aantal transacties ook toenam. Het aandeel noteerde donderdag 1,3 procent hoger.

Thomson Reuters heeft in het tweede kwartaal meer winst behaald, terwijl de omzet juist licht daalde.Thomson Reuters bevestigde de eerder afgegeven outlook voor heel 2016. Dit betekent dat het mediabedrijf blijft uitgaan van een lage enkelcijferige omzetgroei, een stijgende marge en een vrije kasstroom van 1,7 miljard tot 1,9 miljard dollar. Het aandeel noteerde woensdag op het slot 0,6 procent lager.

Baker Hughes is in het tweede kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken op een fors lagere omzet. Toch noteerde het aandeel 3,3 procent hoger.

Woensdagavond kwamen nabeurs Facebook, GoPro en Groupon met resultaten.

Facebook had een goed tweede kwartaal achter de rug, waarin de winst nog harder steeg dan de omzet. Beleggers reageerden positief op de cijfers. In de handel voorbeurs noteerde het aandeel 3,8 procent hoger.

GoPro heeft in het tweede kwartaal van 2016 de omzet zien dalen en leed een zwaar verlies. GoPro oprichter en CEO Nicholas Woodman benadrukte echter dat GoPro goed gepositioneerd is voor de tweede helft van het jaar, mede vanwege een afgeslankte productlijn en uitzicht op een sterke consumentenvraag naar de camera's. De resultaten overtroffen de verwachtingen van de markt. In het vierde kwartaal verwacht GoPro weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. Voorbeurs noteerde het aandeel 2,4 procent hoger.

Groupon heeft in het afgelopen kwartaal meer omzet geboekt en stelde de verwachtingen voor heel het jaar bij. Het aandeel Groupon noteerde donderdag 25,1 procent hoger.

Slotstanden Wall Street
Wall Street is woensdag verdeeld gesloten. De Dow Jones Industrial Average sloot vlak op 18.473,47 punten, de S&P 500 noteerde bij het slot 0,1 procent lager op 2.166,60 punten en de Nasdaq steeg 0,6 procent tot 5.139,81 punten.

Leren beleggen

Live koersen