Redactie ABM Financial News - Woensdag 27 juli 2016, 14:56 uur

De Amerikaanse futures duidden ongeveer een half uur voor de openingsbel op een hogere opening voor Wall Street, waarbij beleggers in afwachting zijn van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond en zich in de tussentijd richtten op een reeks aan kwartaalcijfers van zwaargewichten als Apple, Boeing en Coca-Cola.

De futures voor de Dow Jones index en de S&P 500 noteerden rond de klok van drie uur ongeveer 0,3 procent hoger en de futures voor de Nasdaq wonnen 0,8 procent.

"De verklaring is waarschijnlijk veel belangrijker dan het besluit zelf omdat beleggers inzicht willen over de consensus binnen de Fed en de vraag hoe groot de kans is op verdere renteverhogingen dit jaar", aldus marktanalist Craig Erlam van OANDA, die verwacht dat de Fed vast zal houden aan het streven de rente dit jaar te verhogen, terwijl men ook de risico's zal onderstrepen na de Brexit.

De marktvorser gaat uit van één renteverhoging dit jaar, in december. Door de markt wordt de kans dat er dan een renteverhoging wordt doorgevoerd door de Fed ingeschat op 50 procent.

"Het probleem met alleen een schriftelijke verklaring is echter dat de kleinste verandering in de bewoordingen tot aanzienlijke bewegingen op de markten kunnen leiden", waarschuwde Erlam. "Beleggers staan nog altijd aarzelend tegenover een renteverhoging dus milde taal van de Fed kan de markt er opnieuw van overtuigen dat de rente dit jaar helemaal niet wordt verhoogd", aldus de marktvorser.

Voordat het rentebesluit woensdagavond verschijnt, worden eerst nog een aantal macro-economische cijfers gepubliceerd. Voor de openingsbel verschenen reeds de orders voor duurzame goederen. Die daalden in juni met 4,0 procent. Later op de middag staan de aanstaande woningverkopen en het wekelijkse olievoorraden op het programma.

Olie werd vandaag goedkoper. Voor een vat ruwe olie werd aan de Nymex 0,3 procent minder betaald op 42,79 dollar, terwijl de prijs voor een vat Brent 0,7 procent daalde op 44,91 dollar.

Voor elke euro kregen beleggers een half uur voor de openingsbel in Amerika net geen 1,10 dollar. De Amerikaanse greenback steeg ten opzichte van de yen met 1,0 procent tot 105,65. De Japanse munt stond onder druk vanwege de speculatie dat de Bank of Japan later deze week nieuwe stimuleringsmaatregelen aan zal kondigen.

Bedrijfsnieuws
In Amerika kwamen dinsdagavond nabeurs Apple en Twitter met cijfers. Apple zag de verkoop van iPhones afgelopen kwartaal zoals verwacht afnemen, maar de winst en omzet vielen de markt mee en dus steeg het aandeel in de elektronische handel nabeurs dan ook bijna 7 procent. Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Forex kan Apple profiteren van zijn strategie om te diversificeren, waardoor de omzet uit dienstverlening gespekt wordt. Woensdagmiddag noteerde het aandeel bijna 8 procent in de plus.

De omzet van Twitter in het tweede kwartaal viel tegen, hoewel de gerealiseerde 602 miljoen euro wel binnen de bandbreedte van de omzetverwachting van de microblogsite viel. Voor het lopende kwartaal rekent Twitter op een grofweg vlakke omzet, nadat het aantal gebruikers afgelopen kwartaal slechts minimaal toenam tot 313 miljoen. Beleggers reageerden teleurgesteld en dinsdag nabeurs verloor de koers van Twitter bijna 11 procent. Dat verlies stond er woensdagmiddag opnieuw.

Coca-Cola behaalde in het tweede kwartaal weliswaar een hogere winst maar sprak desalniettemin van uitdagende omstandigheden in opkomende markten zoals China en Argentinië, waardoor de omzet daalde. De nettowinst steeg van 3,1 miljard naar 3,4 miljard dollar. De omzet daalde met ruim 5 procent van 12,2 miljard naar 11,5 miljard dollar. Autonoom stegen de verkopen wel met 3 procent. Over de rest van het jaar was Coca-Cola niet al te positief; het frisdrankenconcern verwacht een daling van de winst per aandeel van 4 tot 7 procent ten opzichte van de 2,00 dollar die in het voorgaande boekjaar werd behaald. In de elektronische handel voorbeurs daalde het aandeel Coca-Cola dan ook 2 procent.

Boeing maakte in het tweede kwartaal verlies en verlaagde woensdag de winstverwachting voor heel het jaar. De vliegtuigbouwer paste een eerdere winstverwachting van 8,45 tot 8,65 dollar per aandeel aan naar 6,40 tot 6,60 dollar per aandeel. In het tweede kwartaal werd een verlies van 234 miljoen dollar geboekt, tegenover een winst van 1,1 miljard dollar een jaar eerder. De resultaten werden gedrukt door kosten op het 747-programma en het KC-46 Tanker-programma, en de eerder aangekondigde herkwalificatie van kosten bij de 787 vliegtuigen. Omdat de resultaten wel beter waren dan verwacht, steeg het aandeel woensdagmiddag 1,7 procent.

Comcast kende een goed tweede kwartaal, hoewel de nettowinst op jaarbasis wel afnam van 2,14 miljard dollar naar 2,03 miljard dollar. Niet alleen waren de resultaten boven verwachting, maar ook wist het kabel- en mediabedrijf meer klanten toe te voegen dan een jaar eerder en werden er veel minder abonnementen opgezegd. Het aandeel steeg 2,3 procent.

Garmin heeft in het tweede kwartaal de omzet en winst zien stijgen en verhoogde de outlook voor heel 2016. Voor heel dit jaar rekent de maker van navigatiesystemen op een omzet van 2,9 miljard dollar, tegenover een eerdere raming van 2,82 miljard dollar. In het tweede kwartaal kwam de omzet uit op 812 miljoen dollar, een stijging van 5 procent. In alle segmenten boekte de navigatiespecialist groei, met uitzondering van Auto, waar de verkopen met 18 procent terugliepen naar circa 246 miljoen dollar. Het aandeel steeg woensdagmiddag ruim 8 procent.

Facebook opent vanavond na het slot in New York de boeken, net als GoPro. De aandelen noteerden woensdagmiddag respectievelijk 1,3 en 2,0 procent hoger.

Slotstanden Wall Street
Wall Street is dinsdag verdeeld gesloten. De Dow Jones Industrial Average daalde 0,1 procent op 18.473,88 punten, de S&P 500 noteerde bij het slot vlak op 2.169,17 punten en de Nasdaq steeg 0,2 procent tot 5.110,05 punten.

Leren beleggen

Live koersen