Redactie ABM Financial News - Vrijdag 29 juli 2016, 15:01 uur

De Amerikaanse futures koersen af op een overwegend lagere opening van Wall Steet, na tegenvallende economische groeicijfers.

De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,3 procent lager, de S&P 500 futures daalden 0,2 procent en de Nasdaq futures noteerden 0,1 procent hoger.

Het sentiment kwam reeds voorbeurs onder druk te staan, vanwege de tegenvallende verruimingsmaatregelen die de Bank of Japan aankondigde. De centrale bank kondigde aan het inkoopprogramma van exchange-traded stock funds, ofwel ETF's te vergroten. De BoJ liet het overige beleid ongewijzigd, wat tot teleurstelling onder beleggers leidde.

Op macro-economisch werd vrijdag voorbeurs bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal weliswaar harder is gegroeid dan in de eerste drie maanden van het jaar, maar minder dan werd verwacht. Het Amerikaans bbp steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis met 1,2 procent, waarbij werd gerekend op een groei van 2,6 procent.

De cijfers zijn een forse tegenvaller. "Een echt slecht cijfer", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. Hoewel signalen van de overheid vannacht volgens Marey al aangaven dat de 2,6 procent niet gehaald zou worden, was 1,2 procent toch echt niet voorzien

De tegenvaller zat volgens Rabobank vooral in de ontwikkeling van de woningmarkt. De vraag is nu of dit een tijdelijke verstoring is of meer structureel van aard.

De tegenvallende groei is volgens Marey ook een "streep door de rekening van de Fed". De analist meent dat een renteverhoging in september nu definitief van tafel is. Rabobank verwachte overigens al dat een verhoging er pas in december zou komen.

Tevens werd bekend dat de arbeidskosten in de VS in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 0,6 procent zijn gestegen. Op jaarbasis lagen de kosten 2,3 procent hoger.

Om 15.45 uur volgt de Chicago inkoopmanagersindex van juli en om 16.00 uur staat het Amerikaans consumentenvertrouwen in juli gepland.

De markt kijkt tevens uit naar een tweetal Fed-speeches. San Franciso Fed-voorzitter John Williams geeft een speech met de titel "What's left in the Fed's toolkit?" in Boston en Dalles Fed-voorzitter Rob Kaplan spreekt voor de Independent Bankers Association in New Mexico.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden omstreeks 15.00 uur 1,1 procent lager op 40,69 dollar en de prijs voor een vat Brent olie handelde 1,8 procent lager op 41,94 dollar.

De euro noteerde pakweg een half uur voor de openingsbel ten opzichte van de dollar 0,5 procent hoger op 1,1138, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 0,2 procent hoger noteerde op 1,3188.

Stijgers en dalers
Alphabet, de moedermaatschappij van Google, kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern donderdag laat een 24 procent hogere winst rapporteerde, dankzij een sterke vraag naar advertenties op zijn platform. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 4,7 procent hoger.

Skullcandy heeft Incipio geïnformeerd dat ze de fusie-overeenkomst willen ontbinden. De koptelefoonproducent heeft besloten dat het overnamebod van Mill Road Capital Management superieur is aan het bod van Incipio. Skullcandy noteerde voorbeurs 0,3 procent lager.

Chevron verloor 1,5 procent, nadat het concern over het tweede kwartaal een verlies boekte van 1,5 miljard dollar, vanwege eenmalige lasten ter waarde van 2,8 miljard dollar.

Amazon.com steeg 2,2 procent, nadat het concern donderdag laat positieve kwartaalresultaten publiceerde. Amazon verwacht in het derde kwartaal een omzet van tussen de 31 miljard en 33,5 miljard dollar, wat een verbetering zou zijn ten opzichte van de omzet van circa 25 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar en boven de gemiddelde analistenverwachting van een omzet van 31,6 miljard dollar.

UPS heeft in het tweede kwartaal een licht hoger resultaat en omzet geboekt, waarbij wijzigingen in de brandstofkosten en negatieve valuta-effecten op het resultaat drukten. Het aandeel verloor 1,7 procent.

Farmaceut Merck steeg 1,2 procent, nadat het concern over het tweede kwartaal beter dan verwachte resultaten presenteerde.

Exxon Mobil heeft in het tweede kwartaal duidelijk lagere resultaten geboekt, als gevolg van de impact van de zwakke grondstofprijzen en lagere marges bij de raffinage tak. De chemie-tak bleef het goed doen. Het aandeel leverde 2,8 procent in.

Slotstanden
Wall Street is donderdag nagenoeg vlak gesloten. De Dow Jones Industrial Average sloot 0,1 procent lager op 18.456,35, de S&P 500 won 0,2 procent tot 2.170,06 en de Nasdaq steeg 0,3 procent tot 5.170,06.

Leren beleggen

Live koersen