Redactie ABM Financial News - Dinsdag 5 juli 2016, 15:02 uur

De Amerikaanse futures wijzen dinsdagmiddag op een lagere opening, nadat Wall Street maandag gesloten was vanwege de viering van Independence Day.


De futures op de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 futures noteerden dik een half uur voor opening 0,6 procent lager en de Nasdaq futures zakten 0,7 procent in.

Onzekerheid gerelateerd aan het besluit van de Britten om de Europese Unie te verlaten, is weer terug van weggeweest, terwijl de aandacht deze week ook uitgaat naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt.

De lagere openingsindicatie volgt op de beste week dit jaar voor Amerikaanse aandelen. Na de paniek volgend op het Britse referendum, herstelden de aandelenmarkten vorige week sterk. Dat herstel lijkt, tenminste voorlopig, ten einde te zijn gekomen.

"Het was onvermijdelijk dat de realiteit van sombere economische vooruitzichten zijn sporen zou achterlaten. Het kan nu slechts een kwestie van tijd zijn voordat beleggers zich opnieuw gaan afvragen of de centrale banken genoeg munitie hebben om de tegenwind voor de wereldwijde economie op te vangen", zeiden analisten van Rabobank.

De olieprijzen daalden vandaag flink. De future op een vat West Texas Intermediate verloor 2,9 procent tot 47,57 dollar en de prijs van een vat Brent daalde 3,2 procent naar 48,76 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1150. Vanwege de hernieuwde onzekerheid vanwege Brexit daalde het pond en bereikte het laagste niveau in 31 jaar tijd op 1,3106.

Op macro-economisch vlak verschijnen gedurende de Amerikaanse handelsuren twee publicaties. De inkoopmanagersindex voor de regio New York wordt om kwart voor vier bekendgemaakt, een kwartier gevolgd door de Amerikaanse fabrieksorders in mei.

Maar de aandacht ligt deze week met name op het belangrijkste macrocijfer ter wereld, namelijk het maandelijkse arbeidsrapport. In mei kwamen er slechts 38.000 banen bij in Amerika, na een groei van 123.000 in april. Economen rekenden op een groei van maar liefst 155.000 banen in mei. Voor juni ligt de verwachting volgens KBC op 180.000 nieuwe banen met een werkloosheidsgraad van 4,8 procent, een lichte toename in vergelijking tot de 4,7 procent over mei.

Tevens kan de bekendmaking woensdag van de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve voor beweging zorgen.

Stijgers en dalers
Oliebedrijven Chevron, Exxon en een aantal partners breiden het olieproject Tengiz in Kazachstan verder uit. Met deze uitbreiding is nog eens 36,8 miljard dollar aan investeringen gemoeid, bovenop de 37 miljard dollar die al in de ontwikkeling van het veld is gestoken. Chevron en Exxon werken hier samen met het Russische Lukoil en het bedrijf KazMunaiGas. Chevron heeft 50 procent in het project. Chevron steeg in de elektronische handel voorbeurs 0,1 procent en Exxon verloor 0,8 procent

Het aandeel van Goldman Sachs daalde 1,1 procent, nadat Oppenheimer het koersdoel voor de Amerikaanse zakenbank verlaagde van 243 naar 214 dollar.

Slotstanden
Wall Street sloot vrijdag met kleine winsten. De Dow Jones index won 0,1 procent op 17.949,37 punten, de breder samengestelde S&P 500 index ging er 0,2 procent op vooruit op 2.102,95 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,4 procent naar 4.862,57 punten.

Leren beleggen

Live koersen