Redactie ABM Financial News - Donderdag 7 juli 2016, 14:57 uur

Wall Street koerst donderdag af op een vlakke opening, waarbij de markt de zorgen over het vertrek van de Britten uit de Europese Unie verder van zich afschudt en de focus verschuift naar het Amerikaans banenrapport van komende vrijdag.

De futures op de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 index noteerden pakweg een halfuur voor opening van de beurs 0,1 procent lager en de futures op techbeurs Nasdaq handelden vlak.

Wall Street sloot woensdag hoger, na beter dan verwachte macro-data en de milde toon in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

"De voorzichtige toon van het Federal Open Market Committee (FOMC) zou de aandelenmarkten vandaag een steun in de rug kunnen geven", aldus Craig Erlam, senior marktanalist van Oanda. "De Brexit-stemming is waarschijnlijk de enige reden dat de Fed zal afzien van een renteverhoging tot ten minste het einde van het jaar, terwijl de centrale bank afwacht om te zien wat het de domino-effecten zullen zijn", aldus Erlam.

Donderdag richt de markt zijn vizier op het Amerikaans banenrapport op vrijdag. "De ISM-inkoopmanagersindex voor de dienstensector van woensdag suggereerde dat het aantal werknemers in de sector in juni enigszins is aangetrokken, wat de werkgelegenheidsdata van vrijdag goed zou moeten doen", schreef Société Générale donderdag in een rapport aan cliënten.

Donderdag voorbeurs bleek uit cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing dat het aantal banen in de VS in de private sector in juni is gestegen met 172.000. Er werd een groei voorzien van slechts 151.000 banen.

Het rapport van ADP wordt gezien als een belangrijke indicator voor de kwaliteit van het Amerikaans banenrapport, dat vrijdag verschijnt. Na een teleurstellende stijging van het aantal banen in de VS in mei van 38.000 banen, rekenen vooraf door MarketWatch geraadpleegde economen voor juni op een stijging van 175.000 banen.

Tevens werd bekend dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS in de week eindigend op 2 juli zijn gedaald met 16.0000 naar 254.000, waar gerekend werd op 267.000 steunaanvragen.

Later vanmiddag volgen nog de wekelijkse olievoorraden.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 1,2 procent hoger op 48,00 dollar en de prijs voor een vat Brent olie handelde 1,2 procent hoger op 49,38 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 0,2 procent lager op 1,1080, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 0,5 procent steeg tot 1,2996.

Stijgers en dalers
Costco Wholesale kon donderdag voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de Amerikaanse retailer woensdagavond meldde in juni een stabiele identieke omzet geboekt te hebben. Exclusief valuta- en brandstofeffecten steeg de omzet licht. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,2 procent lager.

WhiteWave Foods noteerde voorbeurs 19,0 procent hoger, nadat het Franse voedingsmiddelenconcern Danone meldde zijn Amerikaanse sectorgenoot over te nemen voor 56,25 dollar in contanten per aandeel, waarmee het bedrijf inclusief schulden wordt gewaardeerd op circa 12,5 miljard dollar.

PepsiCo rapporteerde voorbeurs de bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal en steeg 1,4 procent in beurswaarde. De frisdrankengigant boekte een nettowinst van 2,01 miljard dollar, ofwel 1,38 dollar per aandeel, op een omzet van 15,4 miljard dollar en verhoogde tevens de winstverwachting voor het hele boekjaar.

PriceSmart en WD-40 publiceren donderdag nabeurs kwartaalcijfers en noteerden in aanloop naar de publicatie respectievelijk 1,5 procent hoger en 2,5 procent lager.

Western Digital steeg 5,8 procent, nadat de producent van harde schijven voor de computer woensdag laat de winstverwachting voor zijn fiscale vierde kwartaal verhoogde.

SemiLEDS steeg in de elektronische handel voorbeurs 59,3 procent, nadat de producent van LED chips woensdagavond meldde dat Peter Chiou 577.000 gewone aandelen SemiLEDS heeft gekocht, goed voor een belang van krap 20 procent, en zal toetreden tot de raad van bestuur van het bedrijf.

Operationeel directeur Kevin Turner zal Microsoft verlaten voor een baan bij Citadel. Het aandeel Microsoft handelde voorbeurs 0,1 procent hoger.

Slotstanden
Wall Street is woensdag hoger gesloten. De Dow Jones Industrial Average steeg 0,4 procent tot 17.918,62 punten, de S&P 500-index eindigde 0,5 procent hoger op 2.099,73 en de Nasdag won 0,8 procent tot 4.859,16 punten.

Leren beleggen

Live koersen