Redactie ABM Financial News - Vrijdag 15 juli 2016, 14:58 uur

Wall Street koerst vrijdag af op een vlakke opening, waarbij de terroristische aanslag in Frankrijk beter dan verwachte macro-data uit China overschaduwen.


De futures van de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,2 procent hoger en de Nasdaq 100 futures stegen 0,1 procent.

De stemming werd voorbeurs gedrukt door de terroristische aanslag in Frankrijk donderdag laat. Zeker 84 personen kwamen om en 18 personen liggen in kritische toestand in het ziekenhuis, nadat een terrorist na een vuurwerkshow met een vrachtwagen op de toegestroomde mensenmassa inreed.

De aanslag overschaduwde positieve macro-data uit China. Uit cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek bleek dat de Chinese economie in het tweede kwartaal in hetzelfde tempo is gegroeid als een kwartaal eerder. In zowel het eerste als het tweede kwartaal groeide het Chinese bruto binnenlands product met 6,7 procent op jaarbasis.

De consumentenprijzen zijn in de VS in juni gestegen met 0,2 procent op maandbasis, gelijk aan een maand eerder en conform de verwachting. De kerninflatie noteerde tevens op 0,2 procent. Op jaarbasis bedroeg de inflatie in juni 1,0 procent.

Tevens werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de VS in juni zijn gestegen met 0,6 procent op maandbasis. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 2,7 procent.

Op macro-economisch vlak staan de industriële productie in juni en het Amerikaanse consumentenvertrouwen om achtereenvolgens 15.15 uur en 16.00 uur geagendeerd.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden pakweg een half uur voor opening 0,8 procent hoger op 46,05 dollar en de prijs voor een vat Brent olie handelde ook 0,9 procent hoger op 47,78 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 0,1 procent lager op 1,1112, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 0,2 procent daalde tot 1,3314.

Stijgers en dalers
Citigroup steeg 1,2 procent, nadat de bank over het tweede kwartaal een 14 procent lagere nettowinst rapporteerde. Desondanks waren de cijfers beter dan verwacht. Het concern boekte een nettowinst van 4 miljard dollar, ofwel 1,24 dollar per aandeel, op een omzet van 17,5 miljard dollar.

Wells Fargo, de op twee na grootste bank in de VS op basis van assets, rapporteerde over het tweede kwartaal een lagere nettowinst, vanwege de lage rente. De bank boekte een nettowinst van 5,56 miljard dollar, ofwel 1,01 dollar per aandeel, versus 5,72 miljard dollar, ofwel 1,03 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder. De bank boekte een omzet van 22,2 miljard dollar. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een nettowinst van 1,01 dollar per aandeel op een omzet van 22,7 miljard dollar. Het aandeel verloor 1,0 procent.

JPMorgan Chase, die donderdag van de financials met beter dan verwachte resultaten de aftrap gaf noteerde voorbeurs 0,3 procent hoger.

Microsoft noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent hoger, nadat het concern in een hoger beroep tegen het Amerikaans ministerie van Justitie door een Amerikaans federaal gerechtshof in het gelijk werd gesteld in een zaak over het overdragen van op buitenlandse computers opgeslagen internetdata van verdachten aan de Amerikaanse overheid. Het hof oordeelde dat Microsoft de data niet hoeft over te dragen.

Slotstanden
Wall Street is donderdag hoger gesloten, na positieve macro-publicaties en beter dan verwachte kwartaalcijfers van JPMorgan Chase. De Dow Jones Industrial Average sloot 0,7 procent hoger, de S&P 500 won 0,5 procent en de Nasdaq steeg 0,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen