Redactie ABM Financial News - Donderdag 14 juli 2016, 14:57 uur

De Amerikaanse futures wezen donderdag op een hogere opening voor Wall Street. De futures voor de Dow Jones index, de futures voor de S&P 500 en de futures voor de Nasdaq noteerden een half uur voor de openingsbel in New York 0,7 procent in de plus.


Eerder op de middag noteerden de futures rond de 1 procent in de plus, anticiperend op een renteverlaging door de Bank of England. Die kwam er echter niet want de Britse centrale bank handhaafde de rente op 0,5 procent en liet ook het obligatie-opkoopprogramma van 375 miljard Britse pond ongemoeid.

"De toon van de bijbehorende verklaring en notulen herbevestigen onze opvatting dat de bijeenkomst in juli bedoeld was om een aanpassing van het beleid voor te bereiden, waarbij een renteverlaging zeer goed mogelijk is bij de bijeenkomst in augustus", schreven analisten van Investec Economics.

Volgens marktanalist James Hughes van GKFX was de markt voorafgaand aan het rentebesluit al wat gekalmeerd vanwege de benoeming van Theresa May als nieuwe Britse premier en de benoeming van een nieuwe regering in het Verenigd Koninkrijk. Daardoor leidde het toch wel verrassende rentebesluit niet tot een grote schokbeweging.

Eerder zei econoom Ana Thaker van PhillipCapital dat wanneer de Bank of England de rente zou verlagen, hiermee een renteverlaging door de Federal Reserve ook van tafel zou zijn.

Op macro-economisch vlak werd vanmiddag bekend dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week stabiel zijn gebleven op 254.000 stuks. De Amerikaanse producentenprijzen stegen in juni met 0,5 procent, waar een stijging van 0,2 procent werd verwacht.

Olie werd donderdag weer wat duurder, nadat de prijzen woensdag nog daalden tot het laagste niveau in twee maanden, vanwege de zorgen over de torenhoge Amerikaanse olievoorraden. Rond de klok van drie uur noteerde de augustusfuture voor een vat ruwe olie aan de Nymex 1,9 procent hoger op 45,59 dollar en werd een vat Brent met levering in september 2,0 procent duurder verhandeld op 47,21 dollar.

De euro kostte kort voor de openingsbel in New York 1,1135 dollar en één Brits pond leverde 1,3352 dollar op. Dat was voor het rentebesluit van de Bank of England nog 1,3226 dollar.

Bedrijfsnieuws
JPMorgan Chase trapte donderdag het cijferseizoen voor financials af. In het tweede kwartaal kwam de nettowinst fractioneel lager uit op jaarbasis op 6,2 miljard dollar, maar steeg de omzet tot boven de 25 miljard dollar en dit was boven de verwachting van de markt. Ongeveer een half uur voor de openingsbel noteerde de Amerikaanse bank 2,4 procent in de plus.

BlackRock opende de boeken eveneens voorbeurs. In het tweede kwartaal daalde de winst met 4 procent tot 789 miljoen dollar en kwam de omzet 3 procent lager uit op jaarbasis op 2,8 miljard dollar. Het beheerd vermogen steeg wel. In de elektronische handel in Amerika noteerde het aandeel 0,7 procent lager.

Delta Air Lines zag de nettowinst in het tweede kwartaal oplopen van 1,49 miljard naar 1,55 miljard dollar, terwijl de omzet licht daalde op jaarbasis tot krap 10,5 miljard dollar, vanwege de impact van ongunstige valuta-effecten. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zal deze winter minder vliegen tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk "vanwege de aanvullende valutadruk door de flinke daling van het Britse pond, en de economische onzekerheid door de Brexit", aldus het concern. Het aandeel Delta Air Lines leverde een half procent in.

Monsanto noteerde in de Amerikaanse voorbeurshandel 0,6 procent lager. De Amerikaanse zadenproducent zou weer praten met het Duitse chemieconcern BASF over een fusie. Eerder dit jaar liepen die onderhandelingen nog spaak. Monsanto zou ook nog met Bayer praten over een overname.

Yum Brands heeft in het tweede kwartaal de resultaten zien oplopen en zag ruimte om de winstverwachting voor heel dit jaar opwaarts bij te stellen. Dit maakte het moederbedrijf van fastfoodketens KFC en Pizzahut woensdagavond laat bekend. Het aandeel Yum Brands noteerde donderdagmiddag ruim 4,0 procent in de plus.

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, steeg 0,6 procent. De Europese Commissie kondigde donderdag nieuwe onderzoeken aan tegen de internetreus vanwege vermeend machtsmisbruik door op de webpagina's met zoekresultaten systematisch voorrang te geven aan Google's eigen prijsvergelijkingsdienst.

Slotstanden
Wall Street is woensdag dicht bij huis gebleven. De Dow Jones index en de S&P 500 zetten weliswaar nieuwe recordniveaus neer, maar er was in het algemeen sprake van een adempauze voordat het kwartaalcijferseizoen echt losbarst.

De Dow Jones index eindigde 0,1 procent hoger op 18.372,12 punten, de S&P 500 sloot fractioneel hoger op 2.152,43 punten en de Nasdaq leverde 0,3 procent in op 5.005,73 punten.

Leren beleggen

Live koersen