Redactie ABM Financial News - Dinsdag 12 juli 2016, 14:59 uur

Wall Street stevent dinsdag af op een hogere opening, waarbij de toonaangevende S&P 500 index een nieuw recordniveau binnen handbereikt heeft na beter dan verwachte resultaten van Alcoa en optimisme over de nieuwe Britse premier.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index, de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq noteren pakweg een half uur voor de openingsbel tot 0,5 procent in het groen.

"De Amerikaanse futures volgen de opwaartse trend van maandag, maar met de nodige voorzichtigheid", aldus Naeem Aslam van Think Markets UK. "Het groeiende optimisme heeft de Amerikaanse aandelenmarkten naar recordniveau's gestuwd. We moeten de centrale banken dankbaar zijn", aldus de marktanalist. "Zij hebben de markten ervan overtuigd klaar te staan indien nodig."

De markt putte hoop uit het nieuws dat de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May de nieuwe Britse premier zal worden en de effecten van de Brexit met straffe aan zal pakken.

Sterker dan verwachtte cijfers van aluminiumproducent Alcoa maandag nabeurs stemde het sentiment tevens positief. "Er zouden deze week zomaar nog een paar [winst] verrassingen voorbij kunnen komen, gezien de kracht van de Amerikaanse economie", vervolgde Aslam. "Amerikaanse macro-economische data bleken het afgelopen kwartaal een stuk sterker dan in het voorgaande kwartaal."

Op macro-economisch vlak staan in de Verenigde Staten een tweetal publicaties op de agenda, namelijk de groothandelsvoorraden in mei en de betalingsbalans in juni. Er staan tevens een viertal speeches van Fed-prominenten op de rol. Daniel Tarullo spreekt aan het Center for America Progress, gevolgd door St. Louis Fed-president James Bullard voor de National Association for Business Economics. Minneapolis Fed-president Neel Kashkari opent een forum in Marquette en Cleveland Fed-president Loretta Mester spreekt over de economische outlook en het monetair beleid in het Australische Sydney.

Augustus-futures op een vat West Texas Intermediate noteerden pakweg een half uur voor opening van de beurs 2,5 procent hoger op 45,88 dollar en een september-future voor een vat Brent handelde 2,9 procent hoger op 47,58 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1100. Bij het slot van de Amerikaanse aandelenmarkten op maandag noteerde het muntpaar nog op 1,1056 dollar.

Bedrijfsnieuws
Aluminiumproducent Alcoa steeg voorbeurs 5,0 procent. Het concern rapporteerde maandag over het afgelopen kwartaal een aangepaste nettowinst van 0,15 dollar per aandeel, waar gerekend werd op 0,09 dollar per aandeel. De nettowinst bedroeg 135 miljoen dollar, terwijl een jaar eerder nog een winst van 140 miljoen dollar resteerde.

Later deze week volgen financials als JPMorgan Chase, Citigroup en Well Fargo met kwartaalcijfers. JPMorgan Chase noteerde voorbeurs 1,0 procent hoger, Citigroup steeg 1,3 procent en Wells Fargo dikte 0,9 procent aan.

Seagate Technology won 14,5 procent, nadat het data-opslagbedrijf aankondigde om 6.500 banen te schrappen, circa 14 procent van zijn werknemersbestand.

De Britse farmaceut Shire, tevens genoteerd op Wall Street, noteerde in de elektronische handel voorbeurs 5,2 procent hoger, nadat een Amerikaanse toezichthouder een behandeling tegen droge ogen goedkeurde. Het medicijn gaat waarschijnlijk in het derde kwartaal in de verkoop.

Slotstanden
Wall Street sloot maandag eensgezind hoger. De S&P 500 index noteerde 0,3 procent hoger op 2.137,16 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent op 18.226,93 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,6 procent aan op 4.988,64 punten.

Leren beleggen

Live koersen