Redactie ABM Financial News - Maandag 11 juli 2016, 14:58 uur

Wall Street stevent af op een hogere opening, na het onverwacht sterke Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag, waarbij de markt zich opmaakt voor het cijferseizoen.

De futures van de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 futures noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,4 procent in het groen en de futures op de Nasdaq index wonnen 0,5 procent.

Met deze verwachte openingswinsten wordt de opwaartse trend van vrijdag voortgezet en koerst de S&P 500 af op een recordniveau. Wall Street eindigde vrijdag fors hoger, nadat het Amerikaans ministerie van Arbeid meldde dat het aantal banen in de niet agrarische sector in juni met 287.000 banen steeg. Economen rekenden vooraf op een stijging van circa 170.000 banen. Vanwege de aanhoudende onzekerheid over de gevolgen van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie en de aanhoudend lage inflatie worden de sterke arbeidsdata desondanks niet gezien als een reden voor de Federal Reserve om de rente op korte termijn te verhogen, waardoor beleggers het beste uit twee werelden krijgen.

Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van online broker Lynx onderstreepte deze visie. "Niemand praat momenteel over een renteverhoging. Mondiaal voorzien wij eerder een verruiming van het beleid dan dat sprake is van verkrapping of een renteverhoging", aldus Schaaf.

Over het aanstaande cijferseizoen in de Verenigde Staten is de beleggingsspecialist positief, "met name gezien de koersontwikkeling op Wall Street", aldus Schaaf. "De kracht van de markt ligt momenteel in de VS", benadrukt hij. "Hoewel het niet het meest spannende cijferseizoen zal worden zullen er natuurlijk uitschieters zijn. In aanloop naar dit cijferseizoen heb ik overigens zeer weinig winstwaarschuwingen voorbij zien komen", merkte de handelaar op.

Daarnaast putte de markt voorbeurs kracht uit de uitslag van de verkiezingen in Japan. Premier Shinzo Abe's regerende coalitie, onder leiding van de Liberale Democratische Partij, won afgelopen weekeinde een twee derde meerderheid in het Japanse Hogerhuis, waardoor het makkelijker wordt voor de premier om grotere stimuleringspakketten door te voeren.

Maandag staan in de Verenigde Staten geen macro-economische cijfers gepland. Voorzitter Esther George van de Kansas City Fed geeft maandag een speech over de economie in Lake Ozark, gevolg door voorzitter Loretta Mester van de Cleveland Fed, die in het Australische Sydney spreekt.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden pakweg een half uur voor opening van de markt 0,5 procent lager op 45,20 dollar en de prijs voor een vat Brent olie handelde 0,4 procent lager op 46,57 dollar.

De euro noteerde omstreeks drie uur ten opzichte van de dollar 0,1 procent lager op 1,1044, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 0,1 procent daalde tot 1,2941.

Stijgers en dalers
Aluminiumproducent Alcoa kan maandag rekenen op de aandacht van beleggers, in aanloop naar de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal vanavond nabeurs. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,1 procent hoger.

Cintas komt nabeurs eveneens met kwartaalresultaten. Het aandeel won voorbeurs 0,6 procent.

Daarnaast verschuift de aandacht naar de financials. JPMorgan Chase publiceert donderdag als eerste grote bank de kwartaalresultaten. Het aandeel noteerde voorbeurs 0,6 procent hoger.

Kinder Morgan steeg 2,6 procent, nadat het bedrijf dat zich richt op infrastructuur voor energie, zondag meldde een belang te verkopen in zijn gaspijpleiding-systeem aan Southern Co.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag hoger, vanwege het verrassend positieve banenrapport. De Dow Jones Industrial Average eindigde 1,4 procent hoger op 18.146,74 punten, de S&P 50 steeg 1,5 procent tot 2.129,83 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent hoger op 4.956,76 punten.

Leren beleggen

Live koersen