Redactie ABM Financial News - Vrijdag 8 juli 2016, 15:01 uur

De Amerikaanse futures wezen vrijdag rond het middaguur op een licht hogere opening van Wall Street, na het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport.


De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden pakweg een half uur voor opening 0,5 procent, de S&P 500 futures wonnen 0,6 procent en de Nasdaq futures noteerden stegen 0,4 procent.

De handelsdag staat vrijwel geheel in het teken van het Amerikaans banenrapport van juni. Uit de cijfers van het Amerikaans ministerie van Arbeid bleek dat het aantal banen in de niet-agrarische sector in juni is gestegen met 287.000 banen, na een groei van slechts 11.000 in mei. Vooraf werd gerekend een stijging van 170.000 banen. De werkloosheid steeg van 4,7 procent in mei naar 4,9 procent in juni, waar werd gerekend op 4,8 procent. De participatiegraad kwam afgelopen maand uit op 62,7 procent. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,02 dollar naar 25,61 dollar.

De Fed baseert onder andere op basis van het banenrapport het tijdstip van een mogelijke renteverhoging. Lonen worden gezien als een belangrijke maatstaf voor de analyse van de centrale bank, aangezien de stijging van de lonen kunnen helpen bij het realiseren van de inflatie-doelstelling van 2 procent, waarmee een renteverhoging wordt gerechtvaardigd.

Na de teleurstellende stijging van het aantal banen in de VS in mei en het besluit van de Britten uit de EU te stappen is de verwachting dat de Fed de rente nog dit jaar verhoogt sterk afgenomen.

Rabobank-analist Philip Marey denk echter dat het rapport de Fed genoeg reden geeft om een renteverhoging mogelijk te houden. "Het banenrapport van de Verenigde Staten over juni is netjes en is goed nieuwe voor de Federal Reserve en diens rentebeleid", stelde Marey. "Juni was voor de Federal Reserve een goede maand. Deze cijfers geven weer wat meer vertrouwen voor een eventuele renteverhoging door de Federal Reserve later dit jaar. De uurloonontwikkeling op jaarbasis blijft met een stijging van 2,3 procent in juni nog wat achter bij de richtlijn van de Fed van 3 tot 4 procent, maar illustreert in elk geval wel de opwaartse loondruk die de Fed graag ziet."

Later op de dag staat het Amerikaans consumentenkrediet van mei gepland.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden pakweg een half uur voor opening van de beurs 0,9 procent hoger op 45,56 dollar en de prijs voor een vat Brent olie noteerde 1,1 procent hoger op 46,92 dollar. Een dag eerder daalden de olieprijzen nog sterk.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 0,4 procent lager op 1,1020, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 0,1 procent steeg tot 1,2919.

Stijgers en dalers
Mode-retailer Gap kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern donderdag laat een stijging van de identieke omzet in juni rapporteerde van 2 procent. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 5,2 procent hoger.

Juno Therapeutics verloor 25,7 procent, nadat de farmaceut donderdag meldde dat de studie voor de behandeling tegen kanker is stilgelegd door de Amerikaanse Food and Drug Administration na de dood van twee patiënten.

Polycom steeg 13,7 procent, na het nieuws dat private equity bedrijf Siris Capitol de producent van telecom apparatuur overneemt voor 2 miljard dollar in contanten.

SemiLEDS verloor 5,4 procent, nadat de producent van LED-chips een dag eerder 208 procent steeg, na het nieuws dat Peter Chiou 577.000 gewone aandelen SemiLEDS heeft gekocht, goed voor een belang van krap 20 procent, en zal toetreden tot de raad van bestuur van het bedrijf.

Barracuda Networks noteerde voorbeurs 16,7 procent hoger, nadat het cybersecurity-bedrijf donderdag laat over het fiscale eerste kwartaal beter dan verwachte winst- en omzetcijfers rapporteerde.

Slotstanden

Wall Street is donderdag overwegend lager gesloten, vanwege de lagere olieprijzen. De Dow Jones Industrial Average sloot 0,1 procent lager op 17.895,88 punten, de S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2.097,90 punten en de Nasdaq steeg 0,4 procent op 4.876,81 punten.

Leren beleggen

Live koersen