Redactie ABM Financial News - Dinsdag 19 juli 2016, 14:59 uur

De Amerikaanse beurzen lijken dinsdag licht lager te gaan openen. Beleggers zetten verrassend sterke bedrijfscijfers van onder meer Goldman Sachs en Lockheed Martin af tegen teleurstellende winstpublicaties van onder andere technologiefondsen Netflix en Yahoo.


De futures op de Dow Jones index profiteerden van een reeks aan bedrijfscijfers voorbeurs en noteerden circa een half uur voor de openingsbel vlak. De futures op de S&P 500 index stonden 0,2 procent lager en futures op technologiebeurs Nasdaq wezen op een min van 0,3 procent.

Wall Street sloot maandag op een lichte winst, waarbij zowel de Dow Jones index als de S&P 500 index nieuwe recordniveaus bereikten. Europa noteerde dinsdag in rood terrein na een tegenvallend cijfer uit Duitsland. De Duitse ZEW-index, die het economisch sentiment peilt, bereikte het laagste niveau sinds 2012 als gevolg van bezorgdheid om een Brexit.

"Amerikaanse aandelen koersen af op een lagere opening na teleurstellende winsten van technologiebedrijven na het slot van Wall Street maandag", stelde Jasper Lawler van CMC Markets eerder vandaag. De marktanalist constateerde dat Yahoo geen update gaf over een verkoop van de kernactiviteiten en wees daarnaast op een zwakke groei van het aantal abonnees van Netflix.

Maar bedrijfscijfers dinsdag voorbeurs brachten beleggers in beweging. “Met de sterke kwartaalcijfers vervoegt Goldman Sachs zich bij JPMorgan, Citigroup en Bank of America die eerder al positief wisten te verrassen”, aldus marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero.

Ook de olieprijs bewoog naar positief terrein, na verliezen gedurende de ochtend. September-futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden 0,2 procent hoger op 46,03 dollar en de prijs voor een vat Brent olie handelde 0,4 procent hoger op 47,13 dollar.

De dollar won aan terrein versus de euro. De euro noteert 0,5 procent lager op 1,1018 dollar.

Op macro-economisch vlak verwerkten beleggers de Amerikaanse woning- en bouwvergunningen over juni, waarvan de groei van in aanbouw genomen woningen veel sterker was dan voorzien. Het aantal in aanbouw genomen woningen steeg in juni met 4,8 procent op maandbasis tot een voor seizoensinvloeden aangepast geannualiseerd aantal van 1,189 miljoen. Vooraf werd door economen een stijging van 0,9 procent voorzien. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg in juni met 1,5 procent op maandbasis tot 1,153 miljoen.

Bedrijfsnieuws
Goldman Sachs overtrof ruimschoots de verwachtingen met zijn nettowinst van 1,82 miljard dollar en omzet van 7,9 miljard dollar en herstelde hiermee van een lastige start begin dit jaar. Het aandeel gaf voorbeurs desondanks 0,5 procent prijs.

Johnson & Johnson verhoogde de verwachting voor het volledige jaar nadat de farmaceut de verwachtingen voor het afgelopen kwartaal overtrof, geholpen door groei in zijn farmaceutische activiteiten. Het aandeel won 2,2 procent.

De winst van Philip Morris werd aangetast door lagere volumes en daalde meer dan Wall Street had voorzien. De sigarettenproducent verhoogde echter zijn winstverwachting voor 2016, aangezien het concern de invloed van negatieve wisselkoersen minder fors inschat. Het aandeel daalde 1,9 procent.

UnitedHealth noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,6 procent lager, ondanks dat de winst in het afgelopen kwartaal de verwachtingen van analisten overtrof.

Aandelen van Netflix stonden onder druk nadat de groei in het aantal abonnementen voor de videostreaming dienst onder de verwachtingen uitkwam van zowel het concern zelf als van analisten. Het aandeel noteerde voorbeurs meer dan 13 procent lager.

Yahoo stond 1,0 procent af, nadat de aangepaste winst van het internetconcern tekort schoot in de verwachting van Wall Street. Het internetbedrijf rapporteerde zowel een lagere omzet als winst over het afgelopen kwartaal.

International Business Machines steeg daarentegen 1,5 procent, nadat de techgigant een beter dan verwachte kwartaalwinst en omzet naar buiten bracht.

Microsoft volgt met zijn cijferpublicatie na het slot dinsdag. Ook PayPal volgt nabeurs.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot maandag 0,2 procent hoger op 2.166,89 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent op 18.533,05 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,5 procent aan op 5.055,78 punten.

Leren beleggen

Live koersen