Redactie ABM Financial News - Maandag 18 juli 2016, 14:56 uur

De Amerikaanse futures wezen circa een half uur voor de openingszoemer op een hogere start van de aandelenhandel op Wall Street. De Dow Jones opent vermoedelijk 0,2 procent hoger, gedreven door meevallende cijfers van Bank of America en de onzekerheid rondom de mislukte coup in Turkije naast zich neerleggend.

Turkije werd vrijdag opgeschud door een poging van het leger om de macht over te nemen, de eerste poging in 35 jaar tijd. De Turkse regering wist echter de controle te behouden en maakte een einde aan de staatsgreep. De door Recep Tayyip Erdoğan geleide regering heeft zijn hardhandige optreden tegen verdachten opgevoerd. Inmiddels zijn duizenden personen gearresteerd, waaronder het hoofd van de voormalige luchtmacht en de Turkse commandant van de gezamenlijk Amerikaans-Turkse vliegbasis, die door Amerikaanse vliegtuigen gebruikt wordt om aanvallen tegen IS uit te voeren.

Vrijdag sloot de Dow Jones index voor de vierde dag op rij op een recordniveau. De markt kreeg overwegend positieve impulsen van meevallende macro-economische data en sterker dan verwachte kwartaalcijfers van financiële instellingen, waaronder J.P. Morgan Chase & Co. en Citigroup.

Maandag kwam het cijferseizoen verder op stoom met cijfers van Bank of America, speelgoedfabrikant Hasbro en Charles Schwab voor de openingsbel. Na het sluiten van de handel komen grote namen in de technologie sector met hun resultaten naar buiten, waaronder International Business Machines, Yahoo, Netflix, en VMware.

Vlak na de openingsbel maandag verschijnt ook de macro-economische publicatie over het vertrouwen van huizenbouwers, de NAHB-index. Economen gepeild door MarketWatch gaan uit van een ongewijzigd indexniveau van 60.

Europese beurzen noteerden maandag verdeeld, en Turkse aandelen tuimelden in de nasleep van de mislukte coup. Maandag betrof de eerste handelssessie voor de Europese aandelen nadat het geweld vrijdagavond uitbrak. De Turkse BIST 30 index stond zo'n 6 procent af. De Turkse valuta deed het grootste deel van de waardevermindering die vrijdag ontstond inmiddels al weer teniet.

Aziatische aandelenmarkten hadden net als Wall Street de mislukte couppoging naast zich neergelegd. De markten sloten overwegend hoger. De Japanse beurs was gesloten in verband met een feestdag.

De prijs van goud steeg licht, met 0,1 procent.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden rond het middaguur 0,6 procent lager op 45,33 dollar en de prijs voor een vat Brent olie handelde 0,6 procent lager op 46,98 dollar.

Stijgers en dalers

Bank of America zag zijn kwartaalresultaten geraakt worden door de aanhoudende lage rente. De op één na grootste bank van de Verenigde Staten naar activa gemeten, overtrof echter de verwachtingen met de lagere resultaten. Het aandeel steeg 0,6 procent in de elektronische handel voor opening van Wall Street.

Hasbro boekte een beter dan verwachte omzet en winst, terwijl het speelgoed van Star Wars en Frozen de groei bij de speelgoedfabrikant bleef aanwakkeren. Hasbro opent naar verwachting desondanks 0,7 procent lager.

De aan de Amerikaanse beurs genoteerde aandelen van de Britse chipfabrikant ARM Holdings PLC wonnen 43 procent, na nieuws dat het Japanse SoftBank Group de toeleverancier van onder meer Apple wil kopen voor meer dan 32 miljard dollar.

Slotstanden
De Amerikaanse aandelenmarkten bleven vrijdag dicht bij huis. Wall Street nam een adempauze. De Dow Jones index won 0,1 procent op 18.516,55 punten, de S&P 500 daalde 0,1 procent op 2.161,74 punten en de Nasdaq leverde ook 0,1 procent in op 5.029,59 punten. Ondanks slechts een koerswinst van 0,1 procent scherpte de Dow Jones de recordstand aan.

Leren beleggen

Live koersen