Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 juli 2016, 15:04 uur

Wall Street maakt zich op voor een vlakke opening, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar een reeks kwartaalresultaten.

De futures van de Dow Jones Industrial Average daalden circa een half uur voor de openingsbel 0,1 procent, de S&P 500 koerste 0,1 procent lager, terwijl de Nasdaq index juist 0,1 procent won.

De Europese Centrale Bank (ECB) kwam voor opening van de markten in Amerika met het rentebesluit. Er werd algemeen verwacht dat ECB-voorzitter Mario Draghi de rentetarieven niet zou verlagen en dit bleek ook het geval. Daarmee blijft het belangrijkste rentetarief staan op 0,00 procent, de strafrente 0,25 procent is en de depositorente 0,40 procent negatief bedraagt.

"Super Mario houdt gereedschapskist nog even dicht", schreven analisten van Rabobank.

Ook de hoogte van het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties werd met 80 miljard euro niet aangepast. In maart stelde de ECB de rentes nog neerwaarts bij, terwijl de waarde van het maandelijkse opkoopprogramma destijds werd verhoogd van 60 miljard naar 80 miljard euro.

Draghi geeft op dit moment een toelichting op het rentebesluit.

Volgens handelaar Tycho Schaaf van Lynx heeft het besluit van de ECB dan een beperkte invloed op de markt. "Beleggers kijken nu vooral naar bedrijfscijfers," aldus de handelaar, die de resultaten uit Amerika tot dusver in de brede linie "positief" noemde. Dit in tegenstelling tot de cijfers van Europese bedrijven, die volgens Schaaf wat onder druk zijn komen te staan. "Dit kan uiteindelijk mogelijk nog tot een neerwaartse beweging van de Europese beurzen leiden", aldus de handelaar.

Al met al verwacht Schaaf een handelsdag "zonder al te veel vuurwerk".

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 16 juli zijn gedaald met 1.000 naar 253.000. Het cijfer van een week eerder bleef ongewijzigd op 254.000. Schaaf noemde de cijfers "iets beter dan verwacht".

De bedrijvigheid binnen de industrie in de regio rond Philadelphia kwam in juli weer in negatief terrein terecht. De zogenoemde Philly Fed index steeg van van 4,7 positief in juni naar 2,9 negatief deze maand. Gerekend werd op een index van 3,5 positief.

Olieprijzen gingen donderdag omlaag. De future voor een vat West Texast Intermediate daalde met 0,2 procent tot 45,70 dollar en de Brent-future noteerde 0,1 procent lager op 47,12 dollar.

De euro noteerde pakweg een half uur voor de openingsbel ten opzichte van de dollar op 1,1041. Bij het slot van de Amerikaanse aandelenmarkten op woensdag noteerde het muntpaar nog op 1,1015 dollar.

Stijgers en dalers
Meerdere grote Amerikaanse multinationals maakten donderdag bedrijfsresultaten bekend. Er werd onder andere uit gekeken naar General Motors en ManPower. General Motors realiseerde in het afgelopen kwartaal een recordomzet en zag de winst stijgen bij een gelijk gebleven aantal verkochte auto's. In de elektronische handel voorbeurs werden de cijfers beloond met een koersstijging van 3,8 procent.

Manpower overtrof in het tweede kwartaal de eigen prognose. De Amerikaanse uitzender, met een relatief sterke voetafdruk buiten de Verenigde Staten, maakte een verwaterde winst per aandeel bekend die steeg van 1,33 dollar naar 1,60 dollar met een negatief valuta-effect van 0,02 dollar. Tegen constante valuta steeg de nettowinst met 22 procent.

Voor het tweede kwartaal van dit jaar lag de verwachting van Manpower vooraf tussen de 1,47 en 1,55 dollar met een negatief koerseffect van 0,02 dollar.

Ook de Amerikaanse verfgigant Sherwin-Williams boekte betere resultaten. De omzet van Sherwin steeg met 2,8 procent van 3,1 miljard dollar naar 3,2 miljard dollar. Er werd voorafgaand aan de cijfers door het bedrijf al rekening gehouden met een omzetgroei van 0 tot circa 5 procent op jaarbasis. Het aandeel koerste voorbeurs 5,1 procent lager.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stonden onder druk nadat het Duitse Lufthansa met een winstwaarschuwing naar buiten kwam. Ook resultaten van het Britse easyJet vielen tegen.

Southwest Airlines opende voorbeurs de boeken over de afgelopen verslagperiode. Beleggers reageerden niet enthousiast op de resultaten, ondanks dat in het tweede kwartaal een recordwinst werd gerealiseerd op de hoogste omzet in een tweede kwartaal ooit. Het aandeel daalde in de elektronische handel voorbeurs 5,6 procent.

Verder werd vandaag bekend dat MasterCard een belang van 92,4 procent in VocaLink heeft gekocht voor circa 700 miljoen Britse pond, omgerekend ongeveer 838 miljoen euro.

Na het slot in New York geven onder meer Starbucks, AT&T en Visa beleggers inzage in de laatste resultaten.

Slotstanden
Wall Street is donderdag met winst gesloten. De Dow Jones Industrial Average sloot 0,2 procent hoger op 18.595,03 punten, de S&P 500 won 0,4 procent tot 2.173,02 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg zelfs 1,1 procent tot 5.089,93 punten.

Leren beleggen

Live koersen