Redactie ABM Financial News - Donderdag 28 juli 2016, 17:49 uur

De Amsterdamse beurs is donderdag 1,1 procent lager gesloten op 447,82 punten, waarbij het verlies van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell stevig op de index woog.

"De beurs is gevangen tussen de lage rente en de hoge waarderingen", aldus analist Corne van Zeijl van Actiam.

Beleggers kregen vandaag een stortvloed aan bedrijfscijfers te verwerken, terwijl het op macro-economisch vlak relatief rustig was. De Duitse werkloosheid daalde iets, terwijl de inflatie opliep. Dit laatste gold ook voor het economisch sentiment in de eurozone.

In Amerika bleken de wekelijkse steunaanvragen gestegen. Meer aandacht was er evenwel voor het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdagavond bekend werd gemaakt. Conform verwachting liet de Fed de rente ongemoeid.

In het begeleidende persbericht liet de Fed weten dat de meest recente data aangeven dat de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft aansterken en dat de economie in een "matig" tempo groeide. "De banengroei in juni was sterk na een zwakke groei in mei", aldus de Fed, terwijl de inflatie nog altijd niet op het gewenste niveau van circa 2 procent ligt, mede als gevolg van de dalende energieprijzen. Prijsstabiliteit blijft dan ook een belangrijk punt van aandacht voor de Fed.

Positief noemde de Fed dat de risico's voor de korte termijn zijn afgenomen. Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank dankzij het sterke banenrapport van juni. Desalniettemin zag Marey geen indicatie voor wanneer de Fed de rente wel zag verhogen of aan welke criteria moet worden voldaan om dit te doen.

Econoom Michael Metcalfe van State Street Global Markets meende evenwel dat de kans op een rentestijging in september weer terugkeert. Wel voegde Metcalfe daaraan toe dat de kans nog altijd maar klein is. "Aangezien het financiële besmettingsgevaar van de Brexit op de VS maar beperkt is, zal de timing van de volgende maatregel van de Fed sterk afhankelijk zijn van de ontwikkelingen in het volgende kwartaal", aldus de econoom.

De euro/dollar werd donderdag bij het sluiten van de Europese aandelenhandel hoger verhandeld op 1,1088. Olie werd ruim een procent goedkoper.

Stijgers en dalers
In de AEX sloten de meeste fondsen lager. Het grootste verlies kwam voor rekening van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, dat 3,7 procent goedkoper werd na tegenvallende kwartaalcijfers. Analisten van UBS noemden de cijfers van de oliereus een teleurstellende misser. De zogenoemde CCS winst lag met 1,0 miljard dollar ruim onder de 2,2 miljard dollar waarop analisten rekenden. "Op alle lijnen slechter", aldus Van Zeijl, die de koersafstraffing dan ook terecht noemde. Terwijl de olieprijs in het tweede kwartaal beduidend hoger lag dan in het eerste kwartaal, zag je dit volgens Van Zeijl niet terug in de cijfers vandaag.

Aalberts Industries en RELX, die net als Shell de boeken openden, deden het wel goed met koerswinsten van respectievelijk 2,2 en 2,8 procent. KBC Securities noemde de resultaten van Aalberts beter dan verwacht en Kepler Cheuvreux wees op de veel sterker dan voorziene marge. Volgens Kepler beginnen de verbeteringstrajecten die Aalberts inzette hun vruchten af te werpen.

Ook over de cijfers van RELX waren de analisten te spreken. Investec meende dat de uitgever aan alle verwachtingen voldeed en S&P Equity Research verhoogde het koersdoel naar 16,50 euro.

Galapagos, dat nabeurs met de kwartaalcijfers komt, won 1,8 procent.

In de Midkap was het volatiele OCI de grootste daler met een verlies van 5,1 procent. Delta Lloyd leverde 3,0 procent in. Verder had ook Air France-KLM een lastige dag met een koersdaling van 1,5 procent. Na de kwartaalcijfers van woensdag verlaagden verschillende analisten hun taxaties. Verder kampt de Franse tak van de maatschappij met stakingen.

Besi, aanvankelijk nog goed voor een mooie koerswinst, sloot 0,9 procent lager. Analisten van zowel Kepler Cheuvreux als NIBC waren te spreken over het feit dat de toeleverancier van de halfgeleider industrie de eigen omzetdoelstelling ruimschoots overtrof. NIBC schreef dat de outlook van Besi voor het derde kwartaal misschien voorzichtig oogt, maar dat deze wel in lijn met de verwachtingen is.

Tegenover deze verliezen stond Aperam met een dagwinst van maar liefst zes procent. Beleggers en analisten reageerden goed op de kwartaalcijfers van de fabrikant van roestvast staal. Credit Suisse sprak van een "erg sterke" set van resultaten en was vooral goed te spreken over de sterke vrije kasstroom van Aperam.

Onder de kleinere fondsen bleven grote bewegingen uit. Fagron verloor 2,3 procent en Heijmans won 1,1 procent. Nedap, dat nabeurs met cijfers komt, leverde 0,9 procent in.

Het lokaal genoteerde Pharming raakte krap zeven procent aan beurswaarde kwijt na de cijfers over het tweede kwartaal. De verkoop van Ruconest steeg op kwartaalbasis evenwel met 63 procent. Hierdoor kwam de verkoop in de eerste jaarhelft licht hoger uit dan in de eerste zes maanden van 2015.

Euronext won meer dan zes procent. Volgens ING boekte de beursuitbater sterke resultaten in het tweede kwartaal, geholpen door een hoger aantal beursgangen en het goed onder controle houden van de kosten.

Tussenstand Wall Street
Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten handelde Wall Street in het rood. De Dow Jones index leverde een half procent in, de breder samengestelde S&P500 index verloor 0,3 procent en techbeurs Nasdaq beperkte het verlies tot 0,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen