Redactie ABM Financial News - Donderdag 14 juli 2016, 13:17 uur

De valutamarkt kijkt donderdag vooral naar het rentebesluit van de Bank of England, waarbij de verwachting van ABN AMRO is dat gouverneur Mark Carney vandaag een verlaging met 25 basispunten bekendmaakt en in augustus met kwantitatieve verruiming naar buiten treedt.

"Wij verwachten dat de Bank of England in augustus zijn inkoopprogramma van gilts verder uitbreidt en risicovollere schulden nog even buiten beschouwing laat", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

Boele wees op de relatief opmerkelijke draai van het Britse pond. "Die heeft een aardig herstel laten zien, vanwege het huidige betrekkelijk rustige politieke vaarwater waar Groot-Brittannië zich nu in bevindt, maar als de eerste macrocijfers naar buiten komen voorzie ik toch weer een daling van de munt", zei de valutaspecialist. De euro noteerde donderdag op 0,8393 Britse pond.

Voor de Amerikaanse dollar ziet Boele een bovengrens van 106 tot 107 yen. "Daarna verwachten we dat de yen weer gaat oplopen met als 100 yen voor de dollar als limiet. Daaronder kan de Bank of Japan ingrijpen, maar dat moet dan wel een doorslaggevende interventie zijn. De risico's voor de yen aan de onderkant zijn fiscale en monetaire verruiming", aldus Boele, die de vraag naar yens vooral toeschrijft aan de sterkere politieke positie van premier Abe na verkiezingen van afgelopen weekend. De Amerikaanse dollar noteerde donderdag 105,51 yen.

De dollar is volgens Boele ondertussen een tijdje een safe haven geweest, "maar na het goede banenrapport over juni maakte safe haven-vraag plaats voor cyclische vraag. Let voor de dollar morgen ook op de detailhandelsverkopen van de VS over juni", zei Boele. De euro noteerde donderdag 1,1094 Amerikaanse dollar.

De Australische dollar is al enige tijd gewild vanwege een relatief hoog renteniveau. "de dollar van Nieuw-Zeeland heeft het lastiger, omdat de verwachting is dat de centrale bank daar de rente verlaagt", aldus Boele. De Australische dollar noteerde donderdag op 0,7624 Amerikaanse dollar, een stijging met 0,3 procent. De Nieuw-Zeelandse dollar noteerde donderdag 0,7 procent lager op 0,7218 Amerikaanse dollar.

Leren beleggen

Live koersen