Redactie ABM Financial News - Maandag 18 juli 2016, 13:36 uur

AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal zowel de omzet als de winst zien dalen. Dit is de gemiddelde verwachting van 13 door Vara Research ondervraagde analisten in een door AkzoNobel zelf gepubliceerde consensus.

De analisten voorzien na een zeer sterk vergelijkbaar kwartaal een jaar geleden gemiddeld een 10,6 procent lagere nettowinst van 296 miljoen op een 2,7 procent gedaalde kwartaalomzet van 3.842 miljoen euro. De marktvorsers verwachten gemiddeld een 1,6 procent hoger bedrijfsresultaat (EBITDA) van 620 miljoen euro.

Analisten van Barclays gaven aan ruim onder de consensus uit te komen, omdat zij een "minder constructieve" kijk op de verfactiviteiten van AkzoNobel hebben.

Analist Markus Mayer van Baader Helvea Equity Research denkt dat de resultaten van Decorative Paints, na het sterke eerste kwartaal, wel eens teleurstellend zouden kunnen zijn. Bij Performance Coatings ziet Mayer nog geen opleving bij de afnemers in de olie- en scheepvaartindustrie.

Analist Wim Hoste van KBC Securities merkte in een sectorrapport op dat het concern na jaren van herstructureringen en desinvesteringen solide posities in de kernactiviteiten verf, coatings en specialty chemicals inneemt en daarbij de winstgevendheid significant heeft opgevoerd.

De marktvorser van KBC voegde daaraan toe de doelstelling van AkzoNobel van een EBIT-marge van 9 tot 11 procent voor de middellange termijn conservatief te vinden, omdat in 2015 al een marge van 10,3 procent werd gerealiseerd.

Hij voorziet in het tweede kwartaal een lagere omzet als gevolg van negatieve valuta-invloeden en een mindere prijs/mix verhouding.

Hoste vindt de waardering van het aandeel aantrekkelijk, zowel afgezet tegen chemische sectorgenoten als tegen concurrenten in de verf- en lakkenmarkt.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel maandag 1,4 procent hoger op 59,51 euro. Dinsdag voorbeurs komt de onderneming met de cijfers over het tweede kwartaal.

Leren beleggen

Live koersen