Redactie ABM Financial News - Woensdag 27 juli 2016, 18:22 uur

ArcelorMittal heeft in het tweede kwartaal meer winst behaald door een stijging van de staalprijzen. Dit bleek uit de bedrijfsconsensus van de staalgigant.


ArcelorMittal behaalde afgelopen kwartaal volgens de analisten een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 1.491 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het bedrijfsresultaat op slechts 927 miljoen dollar, terwijl dit in het tweede kwartaal van 2015 nog op 1.399 miljoen dollar uitkwam.

Marktvorsers van Deutsche Bank, die een Houden advies hanteren, verwachten dat het herstel in alle markten voor ArcelorMittal heeft plaatsgevonden.

De staalreus heeft eerder al aangegeven in 2016 een bedrijfsresultaat te zullen genereren van ruim 4,5 miljard dollar. Deutsche Bank denkt echter dat er ruimte is voor een positievere outlook. ArcelorMittal zei bij de cijfers over het eerste kwartaal te verwachten dat de verbetering van de staalprijzen in de resultaten over de tweede helft van het jaar volledig verwerkt zullen zijn.

Niet alle analisten zijn er evenwel van overtuigd dat de stijging van de staalprijzen zal aanhouden. Marktvorsers van zowel UBS als Deutsche Bank plaatsten kanttekeningen bij de oplopende prijzen.

Wat betreft de schuldpositie gaan analisten van Berenberg uit van een daling van 17,3 miljard dollar aan het einde van het eerste kwartaal tot 12,5 miljard dollar per ultimo juni. ArcelorMittal heeft 3 miljard dollar opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen en 1 miljard dollar met de verkoop van het belang in het Spaanse Gestamp. De marktvorsers gaan ook uit van een verlaging van het werkkapitaal. Berenberg heeft ArcelorMittal op de kooplijst staan.

UBS, dat een koopadvies hanteert, wees er in relatie tot de schuldpositie op dat een eventuele overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva door ArcelorMittal een risico is omdat dit tot 2 miljard dollar zou kunnen kosten, waardoor de schuld juist weer zou stijgen.

Op vrijdag 29 juli maakt ArcelorMittal voorbeurs de cijfers over tweede kwartaal bekend.

Op een licht lager Damrak sloot het aandeel ArcelorMittal woensdag 1,2 procent hoger op 5,47 euro.

Leren beleggen

Live koersen