Redactie ABM Financial News - Donderdag 7 juli 2016, 13:13 uur

Analisten van UBS hebben zich donderdag in een sectorrapport positiever uitgelaten over de winstontwikkeling van Royal Dutch Shell, nu de oliemarkt volgens de marktvorsers het herstel sneller dan verwacht heeft ingezet.

In het rapport wordt gesteld dat de bodem in de oliemarkt in het eerste kwartaal van dit jaar is bereikt en dat de "herstelcyclus" inmiddels is ingezet. Teruglopende investeringen drukken op het aanbod van olie. Volgens analisten komt de oliemarkt in de tweede helft van dit jaar daardoor in balans en zal de markt dit ook gedurende 2017 blijven.

UBS stelde de verwachtingen voor de olieprijzen opwaarts bij. Zo zal de olieprijs dit jaar niet stijgen tot 42,50 dollar, maar tot 46,00 dollar. Voor 2017 mikt UBS op een olieprijs van 60,00 dollar, in plaats van op 55,00 dollar.

Een uitval van de productie in onder meer Nigeria en Canada in mei en juni van dit jaar speelden de olieprijzen in de kaart, aldus UBS. Hoewel de productie in deze landen binnenkort mogelijk weer opgang komt en de Amerikaanse dollar sterker wordt door de uitkomst van het Brits referendum, lijkt een overaanbod van olie "iets uit het verleden".

Als gevolg van de opwaarts bijgestelde taxaties voor de olieprijzen, verwachten de analisten meer winst voor Royal Dutch Shell, dat nog steeds op de favorietenlijst staat van UBS. De winst per aandeel Shell zal in 2016 en 2017 respectievelijk 11 en 8 procent hoger uitvallen dan aanvankelijk door de analisten geraamd.

UBS heeft een koopadvies op het aan de Britse beurs genoteerde onderdeel van Royal Dutch Shell met een koersdoel van 21,00 pond. Op een groene Britse beurs koerste het aandeel donderdag 0,7 procent hoger op 20,98 pond.

Leren beleggen

Live koersen