Redactie ABM Financial News - Woensdag 27 juli 2016, 16:27 uur

Galapagos zal donderdagavond bij de presentatie van de halfjaarcijfers niet verrassen en zich vooral richten op de stand van zaken met de pijplijn van de Belgisch-Nederlandse biofarmaceut. Dit schreef KBC Securities woensdag in een voorbeschouwing op de halfjaarcijfers.


"De omzet in de eerste jaarhelft wordt primair gedreven door de opbrengsten uit de deal met Gilead Sciences, in combinatie met andere ontvangen mijlpaalbetalingen en inkomsten", verwacht analist Michaël Vlemmix, die rekent op een omzet van 49 miljoen euro, iets boven de gemiddelde marktconsensus van 48 miljoen euro.

De operationele uitgaven, aan onder meer onderzoek en ontwikkeling, zijn in de afgelopen zes maanden waarschijnlijk toegenomen van 72 miljoen vorig jaar tot 76 miljoen euro, verwacht de marktvorser. Daarmee zit hij iets boven de analistenconsensus van 74 miljoen euro. De toename ten opzichte van een jaar eerder is het gevolg van de hogere investeringen in het taaislijmziekteprogramma van Galapagos.

"Galapagos geeft nog steeds geld uit in lijn met de guidance voor dit jaar van 100 tot 120 miljoen euro. En de vooruitgang met de grootste projecten, Filgotinib [tegen reuma en darmziekten] en het taaislijmziekteprogramma verloopt voorspoedig", aldus Vlemmix.

Gedurende het tweede kwartaal maakte Galapagos bekend dat de voorwaarden van de samenwerking met AbbVie op het gebied van de ontwikkeling van behandelingen tegen taaislijmziekte waren aangepast, in het voordeel van het biofarmaceutische bedrijf dat primair vanuit Leiden opereert. Door de uitbreiding van het partnerschap, lopen mogelijke mijlpaalbetalingen voor Galapagos op van 350 miljoen naar 600 miljoen dollar.

Volgens Vlemmix hebben de extra succesbetalingen te maken met het feit dat de oorspronkelijke samenwerking tussen de twee bedrijven ging over de ontwikkeling van twee potentiële middelen tegen taaislijmziekte, maar inmiddels streeft Galapagos niet alleen een zogenoemde triple combo na, maar worden er daarnaast nog meer moleculen getest, en dat leidt tot hogere kosten en dus ook hogere succesbetalingen.

Onderaan de streep wordt door KBC Securities een bescheiden nettowinst verwacht van 4,5 miljoen euro, waar de markt het dubbele voorziet. In de eerste helft van 2015 werd nog een verlies in de boeken gezet van 34 miljoen euro.

De kaspositie komt ultimo juni volgens de consensus van analisten uit boven de 970 miljoen euro. Vlemmix is iets conservatiever en schat de kaspositie in boven de 957 miljoen euro.

Die sterke kaspositie, gespekt door de miljoeneninvestering van Gilead vanwege de samenwerking op het gebied van de ontwikkeling van Filgotinib, was de afgelopen tijd onderwerp van gesprek en het is vooral de vraag wat Galapagos met al dat geld gaat doen.

"Nieuwe programma's inlicenseren, en dan voornamelijk Fase 1 en 2 studies van behandelingen tegen ziekten in de aandachtsgebieden ontstekingen, fibrose, infectieziekten en bijvoorbeeld diabetes," denkt Vlemmix.

In de tweede jaarhelft zal het nieuws over Galapagos echter worden gedomineerd door de verdere ontwikkeling van het taaislijmziekteprogramma, gevolgd door studieresultaten van een potentieel middel tegen de longziekte IPF in de eerste helft van volgend jaar. Daarnaast worden ontwikkelingen in de Fase 3 studies van Filgotinib in reuma en de ziekte van Crohn nauwlettend door beleggers gevolgd. Eind mei kreeg Galapagos groen licht om samen met Gilead te beginnen met Finch, een Fase 3 studie naar Filgotinib als behandeling tegen reuma. In het derde kwartaal hopen de twee bedrijven bovendien een Fase 3-studie met Filgotinib als behandeling tegen de ziekte van Crohn te starten.

De halfjaarcijfers van Galapagos worden donderdagavond na het slot van Wall Street gerapporteerd.

Het aandeel noteerde woensdagmiddag een half procent in de min op 48,43 euro.

Leren beleggen

Live koersen