Redactie ABM Financial News - Dinsdag 19 juli 2016, 16:18 uur

De Federal Reserve zal de rente in de Verenigde Staten op zijn vroegst in december van dit jaar verder verhogen. Dit schreef analist Joachim Fels van de Amerikaanse vermogensbeheerder PIMCO dinsdag.

Fels verwacht dat de Fed de komende maanden toegeeft dat de Amerikaanse economie goed draait en dat de naweeën van de Britse keuze om uit de Europese Unie te treden beperkt zullen blijven. Toch denkt de analist dat Fed-voorzitter Janet Yellen terughoudend blijft om de rente verder te verhogen, om een scherpe terugval van de aandelenmarkten en koersstijging van de Amerikaanse dollar te vermijden.

De onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen met een mogelijke overwinning van de Republikeinse kandidaat Donald Trump speelt ongetwijfeld ook een rol, voegde de analist toe.

De Amerikaanse centrale bank is met de rentecyclus volgens Fels al veel verder gevorderd dan blijkt uit de feitelijke federal funds rate, die traditioneel toonaangevend voor het monetaire beleid van de Fed. Omdat deze rente in de periode 2008-2015 in zijn bewegingsruimte werd beperkt door de nulgrens, gaf het tarief geen goed beeld van de beleidsrente, meende de analist.

Fels opperde in plaats daarvan de Wu-Xia-schaduwrente voor de federal funds rate te gebruiken, die de hypothetische negatieve kortetermijnrente benadert die impliciet kan worden afgeleid van de rendementscurve in de periode 2008-2015. Deze schaduwrente bereikte in de eerste helft van 2014 een dieptepunt van 3,0 procent negatief, maar is inmiddels weer terug op het niveau van de federal funds rate, die inmiddels weer een half procentpunt boven nul staat.

"Impliciet" is de Fed dus al meer dan twee jaar het monetaire beleid aan het verkrappen en na een stijging met meer dan 300 basispunten bevindt de Amerikaanse rentecyclus zich dus al in een rijpe fase, aldus de analist.

"Zo bezien lijkt een pas op de plaats misschien niet zo gek", stelde Fels, daaraan toevoegend niet verrast te zijn met de huidige groeivertraging in de Verenigde Staten en de moeilijk op te stuwen kerninflatie.

Leren beleggen

Live koersen