Redactie ABM Financial News - Vrijdag 15 juli 2016, 13:23 uur

De vraag naar staal in de Europese Unie groeit in een matig tempo, maar de import neemt in snel tempo toe en de Europese Commissie treedt daarbij niet daadkrachtig genoeg op. Dit stelde de Europese brancheorganisatie Eurofer vrijdag in een persbericht.

De staalconsumptie in de EU nam in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar geleden met 3,1 procent toe, maar de import van staal groeide tegelijk met 24 procent, constateerde de organisatie uit Brussel.

Directeur generaal Axel Eggert van wees daarbij niet alleen de vinger naar de groeiende import tegen dumpprijzen uit China, maar merkte op dat staalproducenten landen als Japan, Zuid-Korea, Iran, Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne zich steeds meer op de Europese markt begeven.

Eurofer zag dat deze ontwikkeling met groeiende staalimport zich in het tweede kwartaal voortzette, waarbij de vraag naar staal ongeveer in dezelfde mate groeide als in de eerste drie maanden.

Voor de tweede helft van het jaar worden dalende voorraden voorzien en voor heel 2016 ziet Eurofer daarbij een marktvraag van circa 1 procent. Voor 2017 zijn de vooruitzichten voor de vraag naar staal gematigd positief.

"Zo lang er wereldwijde overcapaciteit bestaat en de overheden elders sterker reageren op oneerlijke handel, zullen verstoringen in de aanvoer een risico vormen voor de stabiliteit in de staalmarkt in de Europese Unie", aldus Eggert.

Leren beleggen

Live koersen