Redactie ABM Financial News - Donderdag 7 juli 2016, 16:11 uur

De Europese Centrale Bank was bij zijn beleidsvergadering van begin juni teleurgesteld over het uitblijven van inflatiedruk in de eurozone, ondanks het omvangrijke opkoopprogramma voor obligaties, dat een negatieve spiraal van dalende consumentenprijzen en lonen moet afwenden. Dit bleek donderdag uit de notulen die de ECB publiceerde.

Afgezien van de prijzen voor voeding en energie was de onderliggende inflatie "teleurstellend", omdat de ECB had gehoopt op betere cijfers. De algehele inflatiedruk bleef zwak, aldus de beleidsmakers van de centrale bank, terwijl de onderliggende inflatie nog duidelijke tekenen van een opwaartse trend moest laten zien.

De monetaire vergadering was het erover eens dat er nog eens goed moest worden gekeken naar de recente daling van de kerninflatie. Daarbij zou de gewijzigde berekening van de huurprijzen in een groot eurozoneland de inflatie in de dienstensector negatief hebben beïnvloed.

Ook werden opnieuw twijfels geuit over de betrouwbaarheid van marktdata voor inflatieverwachtingen, omdat die sterk afwijken van de resultaten uit enquêtes.

Voor de aankomende maanden rekenden de centrale bankiers in begin juni nog op een zeer lage of zelfs negatieve inflatiecijfers voor de komende paar maanden, waarna het cijfers in de tweede helft van het jaar iets zou moeten aantrekken dankzij relatief hogere energieprijzen.

De vergadering besprak ook de kans op een 'Brexit', een keuze van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, waarover de centrale bankiers het met elkaar eens waren dat dit een belangrijke bron van onzekerheid zou zijn, met potentieel aanzienlijke, moeilijk te voorspellen negatieve gevolgen voor de handel in de eurozone en de financiële markten.

Aan de andere kant was die onzekerheid al enigszins ingecalculeerd, zodat een keuze van de Britten om in de eurozone te blijven, een meevaller zou kunnen zijn voor de groeiverwachtingen van de eurozone.

Die meevaller kwam er niet en het Britse pond en de aandelen van vooral banken en verzekeraars gingen hard onderuit na het Brexit-referendum van 23 juni. De eerste indirecte effecten beginnen langzaam zichtbaar te worden, nu vermogensbeheerders de handel in diverse Britse vastgoedfondsen hebben stilgelegd, omdat beleggers massaal uit wilden stappen.

Leren beleggen

Live koersen