Redactie ABM Financial News - Vrijdag 1 juli 2016, 17:22 uur

De centrale banken staan klaar om in te grijpen als de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie tot financiële instabiliteit leidt. Dit zei bestuurslid van de Europese Centrale Bank Benoit Coeuré vrijdag in een interview op de website van de ECB.


Coeuré riep, net als zijn collega Peter Praet, het Verenigd Koninkrijk op tot de snelle totstandkoming van een exit-scenario. Hij vond duidelijkheid over timing en methode een eerste vereiste, omdat onzekerheid daaromtrent niet alleen schadelijk is voor de Britse economie, maar ook voor die van de eurozone.

Hoe groot die eventuele schade kan zijn, vond Coeuré lastig te kwantificeren. Vooralsnog zijn de diverse veranderingen in de financiële markten significant geweest, terwijl deze wel normaal zijn blijven functioneren.

Coeuré gaf aan dat centrale banken de ontwikkelingen op de voet blijven volgen en bij een bedreiging voor de financiële stabiliteit maatregelen nemen, zoals noodzakelijke beschikbaarstelling van liquiditeit in zowel euro's als vreemde valuta.

Leren beleggen

Live koersen