Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 juli 2016, 13:16 uur

De Europese Centrale Bank heeft conform verwachting de rentes onveranderd gelaten, net als de hoogte van het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties. Dit maakte de centrale bank donderdag bekend.

Het besluit betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,00 procent, de strafrente 0,25 procent is en de depositorente 0,40 procent negatief bedraagt.

De Raad van Bestuur handhaafde de verwachting dat "de basisrentetarieven van de ECB voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige of een lager niveau zullen blijven".

In maart stelde de ECB de rentes nog neerwaarts bij, terwijl de waarde van het maandelijkse opkoopprogramma destijds werd verhoogd van 60 miljard naar 80 miljard euro.

Het opkoopprogramm zal tot eind maart 2017 "of zo nodig langer" lopen en in ieder geval totdat er bewijs is van |een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie" die in overeenstemming is met de inflatiedoelstelling van de ECB.

Voorzitter Mario Draghi van de ECB geeft om half drie vanmiddag een toelichting op het rentebesluit. De meeste marktpartijen hielden er rekening mee dat de centrale bank niet in actie zou komen en de rentes ongemoeid zou laten, net als het opkoopprogramma.

Econoom Peter Wuyts van KBC verwacht dat voorzitter Mario Draghi straks zal herhalen "dat de ECB klaar staat om te helpen indien de groei of de inflatie opnieuw dreigen weg te zakken".

De euro/dollar handelde vlak voor het rentebesluit op 1,1018.

Leren beleggen

Live koersen