Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 juli 2016, 18:18 uur

De Europese Centrale Bank vindt het nog te vroeg om in te grijpen en wil eerst zien hoe de situatie zich in de komende maanden ontwikkelt om te bepalen of extra maatregelen wel nodig zijn. Dit bleek donderdag uit de toelichting die voorzitter Mario Draghi op het rentebesluit van de centrale bank.


Indien nodig zal de ECB overigens niet schromen om "alle beschikbare middelen" in te zetten die het binnen zijn mandaat heeft, zo stelde Draghi.

De macro-economische cijfers die in de komende maanden bekend worden, waaronder de eigen ramingen, zullen de centrale bank helpen om beter te kunnen bepalen hoe de economie er voor staat. Op 8 september staat het volgende rentebesluit van de ECB geagendeerd.

Geopolitieke onrust, waaronder de uitkomst van het Britse referendum van 23 juni, drukt op het economische herstel van de eurozone en de risico's liggen volgens Draghi dan ook aan de onderkant. Maar Draghi merkte daarbij ook op dat de financiële markten de piek aan onzekerheid na het Brexit-referendum "met bemoedigende veerkracht" hebben opgevangen. Een Brexit zal volgens de voorzitter evenwel "geen grote impact" hebben op de inflatieverwachtingen.

Draghi zei verder dat tijdens de vergadering geen specifieke aandacht is besteed aan de inzet van specifieke instrumenten, maar dat werd gekeken naar de algemene economische omstandigheden.

Ook gaf Draghi aan dat de solvabiliteit van de Europese banken momenteel geen probleem is, die is namelijk duidelijk beter dan die was. Vooral de lage winstgevendheid van de banken is een punt van zorg, aldus de centraal bankier.

Rentebesluit
De Europese Centrale Bank besloot eerder vanmiddag conform verwachting de rentes onveranderd te laten, net als de hoogte van het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties.Het besluit betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,00 procent, de strafrente 0,25 procent is en de depositorente 0,40 procent negatief bedraagt.

De ECB handhaafde de verwachting dat "de basisrentetarieven van de ECB voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige of een lager niveau zullen blijven".

In maart stelde de ECB de rentes nog neerwaarts bij, terwijl de waarde van het maandelijkse opkoopprogramma destijds werd verhoogd van 60 miljard naar 80 miljard euro.
Het opkoopprogramma zal tot eind maart 2017 "of zo nodig langer" lopen en in ieder geval totdat er bewijs is van "een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie", die in overeenstemming is met de inflatiedoelstelling van de ECB, zo meldde de centrale bank donderdag.

De euro/dollar liep donderdag licht op naar 1,1034.

Leren beleggen

Live koersen