Redactie ABM Financial News - 28 juli 2016, 13:31 uur

Shell heeft teleurstellende resultaten over het tweede kwartaal gerapporteerd. Dit schrijven analisten van UBS in reactie op de cijfers van de energiereus.


Shell rapporteerde voorbeurs een aangepaste CCS-winst van 1,0 miljard dollar, 52 procent onder de consensus van 2,2 miljard dollar, benadrukten de analisten. Ook het operationeel resultaat kwam met 1,4 miljard dollar, versus een consensus van 2,4 miljard dollar, lager uit dan verwacht, evenals de vrije kasstroom en investeringen.

Daarnaast spreken de UBS-analisten van opmerkelijke missers bij Upstream en Corporate. Upstream boekte een verlies van 1,3 miljard dollar, in vergelijking tot 605 miljoen dollar een jaar eerder, waarbij sprake leek van weinig "voor de hand liggende" kostenbesparingsvoordelen. Integrated Gas en Downstream stelden volgens UBS tevens teleur, terwijl de bedrijfskosten met 314 miljoen dollar ook hoger uitkwam dan verwacht.

Tevens merkte UBS op dat het concern geen wijzigingen heeft aangebracht in zijn lange termijn outlook. Het bedrijf heeft aangegeven dat de gasproductie in het derde kwartaal beïnvloed zal worden door onderhoudswerkzaamheden en dat de liquide productie omlaag gaat vanwege sabotage in Nigeria. UBS wees met name op het ontbreken van een duidelijke vooruitgang in de winst of vrije kasstroom.

UBS hanteert een koopadvies en koersdoel van 2.100 pence.

Het aandeel noteerde 2,7 procent lager op 23,83 op een verdeeld Damrak.

Leren beleggen

Live koersen