Redactie ABM Financial News - Donderdag 14 juli 2016, 16:11 uur

De financieel directeuren van luchtvaartmaatschappijen verwachten geen winstverbetering bij hun luchtvaartbedrijven in de komende twaalf maanden. Dit bleek donderdag uit de vertrouwensindex van de International Air Transport Association (IATA).

Daarbij verwachten de CFO's dat de winst in het tweede kwartaal op jaarbasis licht is teruggelopen. Voor het eerst in twee jaar tijd kwam de juli-indicator, die de winstgevendheid over de afgelopen drie maanden peilt, onder het niveau van 50 uit.

De uitkomst van de enquête komt naar buiten vlak voordat de meeste luchtvaartmaatschappijen met hun financiële resultaten over het tweede kwartaal naar buiten komen.

IATA, die ongeveer 265 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, ondervroeg begin juli de CFO's van luchtvaartmaatschappijen en de chefs van vrachtdivisies.

De verslechterde winst in het tweede kwartaal dit jaar is deels het gevolg van terroristische aanslagen, waar voornamelijk Europese luchtvaartmaatschappijen mee te maken hadden.

Hoewel het verleden bewezen heeft dat terroristische aanslagen slechts een tijdelijke impact hebben op de winstgevendheid van luchtvaartmaatschappijen, suggereert de enquête ook dat de winstmarges meer onder druk staan, aangezien dalende kosten teniet gedaan worden door druk op de ticketprijzen, zei IATA.

Oplopende olieprijzen, die sinds begin dit jaar werden waargenomen, zullen in de komende twaalf maanden niet leiden tot een stijging van de operationele kosten, verwachten de ondervraagden.

De operationele kosten zullen onveranderd blijven of dalen. Veel van de benodigde olie is vastgesteld tegen vaste prijzen, door middel van hedges. Daarbij zijn de meeste valuta in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, concludeerde IATA. Brandstofprijzen worden in dollars uitgedrukt, wat de inkoop van brandstof goedkoper maakt voor houders van andere valuta wanneer de greenback in waarde daalt ten opzichte van die munteenheden.

Echter, met de sterke concurrentie binnen het luchtvaartlandschap, zullen de prijstickets sneller dalen dan de operationele kosten.

Voor de komende twaalf maanden wordt geen winstverbetering voorzien. Maar IATA benadrukte dat de huidige winstgevendheid een relatief gezonde situatie is voor de luchtvaartbranche. De indicator voor de komende twaalf maanden daalde naar 47,1, het laagste niveau in vier jaar.

"Alleen is niet duidelijk of dit een tijdelijke dip onder het niveau van 50 is, of de start van een trend", aldus IATA.

Leren beleggen

Live koersen