Redactie ABM Financial News - Vrijdag 8 juli 2016, 17:06 uur

Boskalis Westminster heeft besloten om in de komende twee jaar zijn vloot met 24 schepen terug te brengen, waarmee naar schatting wereldwijd 650 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Dit maakte de maritieme dienstverlener vrijdag bekend na afronding van een eerder dit jaar aangekondigde studie naar vlootrationalisatie.

Boskalis noemde de verslechterende marktomstandigheden en de verwachte lange periode van lage energie- en grondstofprijzen als oorzaken voor de maatregelen. "Het werkvolume in de markt is flink afgenomen en hierdoor staat de bezetting van onze schepen onder druk. Omdat wij verwachten dat deze marktsituatie de komende jaren zal voortduren, is het noodzakelijk vlootomvang en -samenstelling op deze nieuwe realiteit aan te passen", zei topman Peter Berdowski.

Er zullen bij de Dredging divisie tien schepen uit de vaart worden gehaald en veertien bij de Offshore Energy tak. De reductie van de vloot zal plaatsvinden door het slopen, verkopen en opleggen van schepen.

Van de 650 medewerkers die hun baan kwijtraken, circa 8 procent van het totale werknemersbestand, hebben ongeveer 150 de Nederlandse nationaliteit en een Nederlands dienstverband. Boskalis zei te proberen om de banenreductie zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en herplaatsing te regelen, maar kon gedwongen ontslagen niet uitsluiten. De maritieme dienstverlener gaat vakbonden uitnodigen om een sociaal plan te bespreken.

Boskalis benadrukte dat de maatregelen geen impact zullen hebben op de strategie van het concern.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Boskalis vrijdagmiddag 2,9 procent hoger op 30,69 euro.

Leren beleggen

Live koersen